Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 27

Een week met grote releases: na lang uitstel komen er deze week eindelijk nieuwe titels van twee grote franchises uit. Fast & Furious 9 (hoewel die al een week overal in voorpremière draait) en Black Widow, de eerste film in het MCU sinds Spiderman: Far From Home! Ook voor de liefhebbers van documentaires en art-house films is er deze week nieuw aanbod!

Fast & Furious 9

Fast & Furious 9 is het negende hoofdstuk uit de Fast & Furious saga, die al twintig jaar bestaat en wereldwijd al meer dan $5 miljard heeft opgebracht. Dominic Toretto (Vin Diesel) leidt een rustig bestaan samen met Letty (Michelle Rodriguez) en zijn zoontje Brian. Beiden weten dat het gevaar altijd op de loer ligt. Dit keer heeft de dreiging te maken met het verleden van Dom. Hij moet de fouten uit zijn verleden onder ogen zien als hij zijn familie wil beschermen. Zijn crew komt weer samen om een van de meest gevaarlijke huurmoordenaars en high-performance drivers ooit te stoppen. Wanneer blijkt dat dit Doms verdwenen broer Jakob is, (John Cena) wordt deze levensbedreigende situatie nog ingewikkelder.


Black Widow

In Black Widow, de nieuwste actie- en spionnenfilm van Marvel Studios, haalt het verleden van Natasha Romanoff (aka Black Widow) haar in. Achtervolgd door een kracht die voor niets zal stoppen om haar neer te halen, moet Natasha haar verleden als spion onder ogen zien. Ze krijgt hierbij opnieuw te maken met relaties die, lang voordat ze een Avenger werd, verbroken werden. Scarlett Johansson keert terug in haar rol als Natasha / Black Widow, Florence Pugh schittert als Yelena, David Harbour speelt Alexei / The Red Guardian en Rachel Weisz is Melina. Black Widow is geregisseerd door Cate Shortland.

Night of the Kings

Een jongeman wordt naar La Maca verbannen, een gevangenis diep in het Ivoriaanse woud. Volgens traditie moet hij bij de eerste maansverduistering als nieuweling een nacht lang de andere gevangenen vermaken met een verhaal. Wanneer ze niet tot zonsopgang aan zijn lippen hangen, moet hij het bekopen met de dood. Nerveus begint hij aan het verhaal van de legendarische bandiet Zama King. De Ivoriaanse filmmaker Philippe Lacôte (Run) heeft een achtergrond in radio- en hoorspelen, dus hij kent de waarde van een goed verteld verhaal. In zijn tweede speelfilm Night of the Kings speelt hij dan ook op inventieve manieren met vertelkunst, wat een spannend samenspel oplevert tussen verteller en luisteraars dat dans, gevecht, zang, poëzie en proza combineert. Night of the Kings werd bekroond op vele internationale festivals en won in Nederland zowel de Youth Jury Award op IFFR als de Camera Justitia Award op het Movies That Matter Festival.

Dark Rider

Als tiener werd de Australiër Ben Felten (51) gediagnosticeerd met een degeneratieve oogziekte, waardoor hij halverwege de dertig volledig blind werd. Ondanks jaren vol tegenslagen en de enorme risico’s, is Ben vastbesloten zijn kinderdroom om een professionele motorcoureur te worden, na te jagen. Samen met voormalig Grand Prix-kampioen Kevin Magee (57) wil hij het wereldsnelheidsrecord op land verbreken en de snelste blinde motorrijder ter wereld worden. Tijdens hun intense reis kruisen de paden van Ben en Kevin die van de dertienjarige Jed, die worstelt om zijn weg in het leven te vinden en lijdt aan een vergelijkbare oogaandoening.

Once in Trubchevsk

In een kleine stad blijft niets geheim. Het maakt niet uit hoe hard je ook je best doet ontrouw te verbergen, de waarheid zal vroeg of laat aan het licht komen. Troebtsjevsk, Rusland, tegen de grens met Oekraïne. Een vrachtwagenchauffeur heeft er een buitenechtelijke relatie met de verleidelijke Anna, eveneens getrouwd. Hoe houden zij hun verhouding geheim in een stadje waar de muren oren hebben? Regisseur Larisa Sadilova tekent een gevoelig portret van de liefde tussen twee doodgewone Russen die moeten kiezen tussen hun emoties en huwelijkse verplichtingen. Sadilova weet haar cast tot grootse prestaties te brengen. Sadilova maakt, net als in eerdere films, gebruik van amateuracteurs, haar stijl doet dan ook documentair aan. Haar tweede speelfilm, With Love, Lilly, won in 2003 een Tiger Award op IFFR. Nothing Personal won de FIPRESCI-prijs op het filmfestival van Moskou (2007). De film was eerder te zien in de Certain Regard-competitie van het Cannes-filmfestival. 

The World to Come

Deze romance van regisseur Mona Fastvold (The Sleepwalker, co-scenarist van Childhood of a Leader en Vox Lux) speelt zich af in het ruige landschap aan de westelijke frontier van Amerika in de 19e eeuw binnen het tijdsbestek van vier seizoenen. Abigail (Katherine Waterston, Fantastic Beasts and Where to Find Them, Inherent Vice), de vrouw van een boer, en haar nieuwe buurvrouw Tallie (Vanessa Kirby, The Crown, Mission: Impossible Fallout) voelen zich sterk en onontkoombaar tot elkaar aangetrokken. Terwijl de rouwende Abigail de behoeften van haar zwijgzame echtgenoot Dyer (Casey Affleck) probeert te vervullen en Tallie worstelt met haar jaloerse man Finney (Christopher Abbot), voelen beide vrouwen zich bevrijd door hun intense band. Deze connectie geeft een verlichting in hun bestaan en vult een leegte in hun leven waarvan ze nooit hebben geweten dat die bestond. Regisseur Mona Fastvold bestudeert de innerlijke levens van twee vrouwen die zich afzetten tegen de beperkingen van hun tijd en geeft een stem aan hun ervaringen. Het scenario is geschreven door Jim Shepard en Ron Hansen (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford). The World to Come onderzoekt hoe isolatie wordt overwonnen door verbeeldingskracht en menselijke relaties.

Ga jij komende week naar de bioscoop en zo ja, staat één van deze titels op je lijstje?