Rode Kruis roept overheid op Nederlandse vrouwen en kinderen terug te halen uit Syrië

Het Rode Kruis roept op tot een duurzame en humanitaire oplossing voor de Nederlandse vrouwen en kinderen die zich momenteel bevinden in de Syrische kampen. ‘De beste manier om gerechtigheid te krijgen voor de slachtoffers, is als landen hun eigen burgers terughalen en berechten. Iedereen heeft recht op een eerlijk proces en om op een menselijke manier behandeld te worden. De huidige situatie, waarin vrouwen en kinderen onder erbarmelijke omstandigheden worden opgevangen in kampen, is onacceptabel,’ aldus Juriaan Lahr, hoofd Internationale Hulp bij het Rode Kruis.

Een eerlijk proces is de enige manier om gerechtigheid te krijgen voor de slachtoffers van het extreme geweld in Syrië en Irak. Om te voorkomen dat eventuele misdaden onbestraft blijven, lijkt de enige realistische optie om de vrouwen in Nederland te berechten. Nederlandse autoriteiten hebben verschillende mogelijkheden verkend om deze vrouwen in de regio voor de rechter te laten verschijnen. Het gaat dan bijvoorbeeld om berechting via het Internationaal Strafhof of een speciaal opgericht tribunaal. Geen van deze paden bleek veelbelovend.

Kinderen dragen de zwaarste lasten
‘Kinderen mogen geen slachtoffer worden van politieke keuzes,’ aldus Lahr. Het gaat voor een groot deel, zo’n tweederde, over kinderen van jonge leeftijd die nu al onder zware omstandigheden leven. ‘Als hun moeders in de regio worden veroordeeld, moeten ze ofwel mee in gevangenschap of moeten ze onbegeleid verder. Daarnaast kan het intrekken van hun paspoorten betekenen dat deze kinderen geen nationaliteit meer hebben. Hierdoor is geen enkel land nog voor hen verantwoordelijk. Dit brengt hen niet alleen in gevaar, het is ook niet toegestaan volgens het internationaal recht.’

Stabiliteit in de regio
Momenteel wordt een groot deel van de vrouwen en kinderen opgevangen in kampen in Syrië. Het Rode Kruis biedt humanitaire hulp in een deel van de kampen. Nederlander Guido Versloot werkt in Al Hol, een van die kampen: ‘Op dit moment is het hier bijna vijftig graden. Het kamp ligt op een kale vlakte en er zijn bijna geen bomen. In het kamp wonen vooral vrouwen en kinderen. Sommige mensen zitten hier al jaren, zonder hoop om er ooit uit te komen. Dat zie je ook aan ze: er is geen toekomst. Ze leven, maar ze leven eigenlijk ook niet.’ Het Rode Kruis vindt het belangrijk dat er een duurzame oplossing komt voor meer stabiliteit in de regio. Volgens de hulporganisatie lukt dat niet als landen geen verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen burgers.

Onderzoeken en berechten
Het Rode Kruis pleit ervoor dat landen hun burgers terughalen en in eigen land berechten. De hulporganisatie vindt dat onderzocht moet worden of deze vrouwen het humanitair oorlogsrecht of mensenrechten hebben geschonden. Dit is belangrijk voor de slachtoffers. Lahr: ‘Het Rode Kruis is een neutrale organisatie die geen partij kiest in een conflict. Het is aan het rechtssysteem om deze vrouwen al dan niet te veroordelen. We hebben begrip voor de moeilijke afwegingen die landen moeten maken als het gaat om deze kwestie. Toch ziet het Rode Kruis geen andere oplossing dan dat landen verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen burgers.’

Grondbeginselen
Het Rode Kruis handelt wereldwijd volgens zeven grondbeginselen: menslievendheid, onpartijdigheid, neutraliteit, onafhankelijkheid, vrijwilligheid, eenheid en algemeenheid.