EK: Oekraine verrassend door naar de kwartfinale na eeuwig durende wedstrijd

Oekraine heeft ten koste van Zweden de kwartfinale op het EK voetbal bereikt. Na een wedstrijd die totaal doodsloeg vanaf halverwege de tweede helft, scoorde Oekraïne de winnende alsnog in de laatste minuut van de verlenging. De Oekrainers werden hierbij gesterkt door een discutabele rode kaart van de Zweden.

De Zweden hadden, in tegenstelling tot de meeste wedstrijden eerder op dit toernooi, in de eerste tien minuten de meeste druk naar voren en de meeste balbezit. Ze werden ook een keer dreigend, maar Yarmolenko kwam na tien minuten tot de eerste mogelijkheid. Deze werd gestuit door de doelman Robin Olsen. Zweden bleef ondanks dat de grootste kans voor de tegenstander was wel wat sterker en kreeg nog een aardige kopkans, waarbij Emil Forsberg de bal slechts schampte.

Na 25 minuten was het dan toch raak. Oekraïne kreeg een tweede grote kans na een voorzet van Yarmolenko, die de bal aan de op de linkerhelft van het strafschopgebied vrijstaande Zinchenko wist af te leveren. Zinchenko nam aan en haalde uit voor de 0-1. Even later werd Zweden nog gevaarlijk uit een vrije trap, die door Sebastien Larsson verrassen in één keer op doel geschoten werd. Het leek er niet heel erg in te zitten voor Zweden, maar vlak voor de rust schoot Forsberg vanaf een meter of 20 maar eens op de goal. Er was een blok van een verdediger, maar hierdoor caramboleerde de bal juist zodanig dat de doelman kansloos was en zodoende stond het weer gelijk.

Waar de eerste helft over het algemeen matig was, ontbrandde de tweede helft vrij vlot. Eerst was het Oekraine dat na zwak verdedigen van Zweden van net buiten de 16 de plaat trof, even later was het doelpuntenmaker Forsberg die de bal ook tegen de plaat aan kreeg en zo niet zijn tweede wist te maken. Daarna kon de Zweedse spits Alexander Isak vrij op het doel af, maar hij miste, al had het sowieso veel weg van buitenspel.

Beide ploegen maakten er een attractiever schouwspel van in de tweede helft. Forsberg schoot halverwege de tweede helft nogmaals van afstand en hoewel het schot een stuk beter was, werd het ditmaal niet tot doelpunt gepromoveerd. Het schot spatte uiteen op de lat. Dat was wel zo'n beetje het laatste echt interessante moment van de tweede helft, de kracht leek weg en de angst steeds groter. Verlengen was het gevolg.

In die verlenging gebeurde voetballend niet zoveel. Wel was er een schandalige overtreding van Danielson die het been van een Oekrainse tegenstander zo ongeveer in twee delen trapte. De VAR was er voor nodig, maar het leverde wel een rode kaart op. De Zweed was nog flink verontwaardigd, waarschijnlijk omdat hij met zijn sliding ook nog ergens de bal raakte, maar moest toch inrukken. Hierna lag de wedstrijd toch vooral erg vaak stil door hinderlijke onderbrekingen. Tussen deze onderbrekingen door droeg Oekraine nog 20 minuten aan, maar het leek eigenlijk niet meer alsof er nog iets ging gebeuren. Toch viel de winnende alsnog. Dobvyk scoorde met een kopbal in de laatste minuut na een afgemeten voorzet van Zinchenko, waardoor Oekraïne naar Rome mag om Engeland te proberen te beteugelen.