CDA verliest enorm, VVD, GL, BBB en FVD winst in peiling

Het CDA wordt kleiner en kleiner in de peilingen. De stuurloze partij die is verzand in chaos zakt in de laatste peiling van Ipsos en EénVandaag af naar 9 zetels, een historisch dieptepunt. Vooral de VVD, BBB en FVD profiteren van de ineenstorting van de Christendemocraten.

In de maandelijkse peiling van Ipsos en EénVandaag wint de VVD van de veel bekritiseerde Mark Rutte 3 zetels en is met 39 zetels veruit de grootste partij van het land. D66 verliest 2 virtuele plekken in de Tweede Kamer en komt uit op 23, daarmee is de partij van Sigrid Kaag nog ruim de tweede partij van Nederland. Op drie staat de PVV die op 17 zetels blijft staan.

Na de drie 'grote' partijen begint het versplinterde landschap met veel partijen die niet boven de tien zetels uitkomen. CDA verliest 4 zetels in deze peiling en komt op slechts 9 zetels uit. Ook de PvdA staat op 9 zetels na een verlies van 1. De SP blijft staan op 8 en GroenLinks wint een zetel om uit te komen op 7. De Partij voor de Dieren levert dan weer een zeteltje in en komt uit op 8 virtuele zetels.

Forum voor Democratie scoort een plusje van 2 en komt net als de ChristenUnie, die één zetel wint, uit op 5 zetels. Ook JA21 komt uit op 5 plekjes na een minnetje van 1 en ook VOLT verliest een zeteltje en komt uit op 4. De BBB groeit als stem van het platteland en verdubbelt in deze peiling van 2 naar 4.

Daarachter blijft de SGP zoals gebruikelijk stabiel op 3 zetels staan, evenveel als DENK dat een zeteltje winst boekt. BIJ1 van Sylvana Simons houdt haar zetel die het nu bezet vast. Net als in de Tweede Kamer staat 50PLUS op 0.