EK: Zwitserland na zinderende strafschoppenserie langs Frankrijk en staat in kwartfinale

Zwitserland staat in de kwartfinales van het Europees kampioenschap voetbal. Ze versloegen Frankrijk na strafschoppen. Na negentig en 120 minuten stond het 3-3.

Haris Seferovic opende na een kwartier verrassend de score voor de Zwitsers, die vroeg in de tweede helft verzuimden om de voorsprong te verdubbelen. Ricardo Rodríguez miste echter een strafschop. Benjamin Pavard maakte een overtreding op Steven Zuber en op aanraden van de VAR ging de bal alsnog op de stip. Zonder succes. In drie minuten echter was het wedstrijdbeeld gekanteld. Karim Benzema zorgde eerst voor de gelijkmaker en bracht zijn land kort daarna ook op voorsprong.

De ploeg van bondscoach Didier Deschamps leek de wedstrijd te beslissen toen Pogba de bal van zo'n 25 meter schitterend in de rechterbovenhoek joeg, maar de Zwitsers knokten zich vervolgens terug. Tien minuten voor tijd kopte Seferovic de aansluitingstreffer binnen, waarna Gavranovic in de 91e minuut vanaf de rand van het strafschopgebied de 3-3 maakte.

Kingsley Coman bezorgde Frankrijk met een schot op de lat nog bijna de winst in de reguliere speeltijd, maar ook hij kon een verlenging niet voorkomen. Daarin misten Pavard, Coman, Kylian Mbappé en Olivier Giroud kansen voor Les Bleus. Beide landen namen de penalty's zeer behoorlijk. Zo ramde Pogba de bal stijf in de kruising en ook de Zwitsers lieten Lloris nagenoeg kansloos. Alleen bij Rubén Vargas kon de doelman van Frankrijk er nog een handje tegenaan zetten, maar goed voor een beslissende redding was dat niet. Na negen penalty's was er nog altijd geen misser en dus was het aan Mbappé om de stand weer gelijk te trekken. Maar dat deed Mbappé niet. Nota bene hij, de man die niet in de grootste vorm verkeerde dit toernooi, miste en dus staat Zwitserland in de kwartfinale.

De Zwitsers treffen in de volgende ronde Spanje. Zo kwam er een einde aan een heerlijke voetbalavond. Dinsdag zijn de laatste duels in de achtste finales. Engeland treft Duitsland en de avond zal worden afgesloten met Zweden tegen Oekraïne.