EK: Spanje na verlenging langs Kroatië

Spanje heeft ten koste van Kroatië de kwartfinales bereikt op het EK voetbal. In Kopenhagen wonnen de Spanjaarden na verlenging met 5-3. Na de reguliere speeltijd stond het 3-3.

Het was Spanje dat de meeste balbezit in het begin van de wedstrijd had. Het was Koke die voor de eerste grote kans van de wedstrijd zorgde. JHij dook alleen op voor de Kroatische keeper maar zijn schot ging tegen de keeper. In de 20e minuten kwamen de Kroaten op voorsprong na een grote blunder van doelman Simon. Simon kreeg de bal teruggespeeld van Pedri maar hij liet de bal over zijn voet stuiteren zo in zijn doel.

Na de 1-0 kwam Spanje weer meer in balbezit en in de 37e minuut werd het 1-1. Het was Sarabia die een rebound tegen de touwen schoot. In de rest van de eerste helft waren er geen grote kansen meer.

Vlasic leek een eerste Kroatische uitbraak na de rust in te luiden, maar onder druk van de terugkerende Gayà tikte hij de bal te ver voor zich uit. Even daarna ging een voorzet van Torres van links naar rechts, waar Sarabia de bal opnieuw voor doel wilde spelen, maar dat onzuiver doet. In de 57e minuut kwam Spanje dan toch op 2-1. Azpilicueta kopte de bal binnen na een voorzet van Torres. Het ware nu de Kroaten die moesten komen en het spel maken. Het waren echter de Spanjaarden die bleven domineren. In de 67e minuut was er echter een kans voor de Kroaten. Gvardiol was goed mee naar voren gekomen en moest Simón tot een reflex komen. In de 72e minuut scoorde Álvaro Morata maar de treffer werd afgekeurd vanwege duidelijk buitenspel. In de 77e minuut werd het alsnog 3-1. Torres was Gvardiol te snel en te slim af. Hij schoot de bal vervolgens door de benen van Livakovic.

In de 85e minuut kwamen de Kroaten op 2-3. Modric haalde de achterlijn en legde de bal terug tot een drietal Kroaten. De bal leek er niet in te gaan maar de poging van Orsic was wel over de lijn van het Spaanse doel. De Kroaten deden er alles aan om de gelijkmaker te scoren en in de tweede minuut van blessuretijd slaagden ze er ook in. Pasalic kopte de bal voorbij Simon op aangeven van Orsic. Aangezien er niet meer gescoord werd, kwam er een verlenging.

De Kroaten bleven gevaarlijk. Orsic schoot aan het begin van de eerste helft van de verlenging de bal maar net over het Spaanse doel. Een paar minuten later ontsnapte Spanje aan een achterstand nadat ze de bal achterin niet weg kregen en hierdoor Kramaric bijna van kon profiteren. Het was doelman Simon die echter redde. Aan de andere kant was het echter Morato die Spanje op voorsprong bracht na een verwoestende uithaal op aangeven van Olmo. Twee minuten later kwam Spanje op 5-3. Oyarzabal schoot de bal binnen op aangeven van wederom Olmo.

Aan het begin van de tweede helft was het bijna 5-4 nadat Budimir zijn schot richting de verste hoek net naast het doel ziet komen. Spanje probeerde de rust in het spel te houden in balbezit, terwijl de Kroaten er niet in slaagde om een slotoffensief te starten en zich in de nederlaag leken te berusten. Het bleef dan ook 5-3.

De volgende tegenstander van Spanje is de winnaar van de wedstrijd tussen Frankrijk en Zwitserland.