Sommige spinnen eten slangen volgens metastudie

Sommige spinnen eten slangen - zelfs als de slangen tot dertig keer groter zijn.

Dat blijkt uit een metastudie van onderzoekers van de Universiteit van Basel in Zwitserland en de University of Georgia in de VS. De studie werd gepubliceerd in het Journal of Arachnology. De wetenschappers onderzochten 319 incidenten bij elkaar waarbij een spin een slang doodde en opat. Het blijkt dat spinnen op elk continent slangen eten, behalve op Antarctica. Tachtig procent van de onderzochte incidenten werd waargenomen in de VS en Australië. In Europa daarentegen is dit eetgedrag van spinnen uiterst zelden waargenomen (minder dan 1 procent van alle gemelde incidenten) en is het beperkt tot de consumptie van kleine, niet-giftige slangen van de familie van de blinde slangen (Typhlopidae) door kleine web-bouwende spinnen. 

Zwarte weduwen zijn bijzonder vraatzuchtig
Vooral zwarte weduwen smulden van slangen, maar ook spinnen uit tien andere families kunnen slangen overweldigen. Een geheel nieuwe bevinding voor de onderzoekers. De slachtoffers zijn zeker niet alleen niet-toxische en kleine blindwormen. Ook zeer giftige slangen zoals ratelslangen en koraalslangen worden gegeten.

Spinnen eten voornamelijk insecten, maar voegen ze soms toe aan hun dieet. Als ze eenmaal een slang hebben gedood, eten ze er vaak uren, zo niet dagen van. Spinnen hebben een zeer onregelmatig voedingsritme dat ze aanpassen aan wat beschikbaar is.