VS voert luchtaanval uit op milities in Iraaks- Syrisch grensgebied, 5 doden

Met een nieuwe luchtaanval in opdracht van president Joe Biden heeft de Verenigde Staten de druk op Iran en zijn bondgenoten opgevoerd. Het Amerikaanse leger voerde luchtaanvallen uit op verschillende doelen in het Iraaks-Syrische grensgebied die werden gebruikt door pro-Iraanse milities, volgens een woordvoerder van het Pentagon. Daarbij zijn zeker vijf doden gevallen, aldus het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.

Vanuit deze faciliteiten lanceerden door Iran gesteunde milities drone-aanvallen op Amerikaans personeel en faciliteiten in Irak. Er zijn twee doelen in Syrië en één in Irak. Daar werden onder meer wapens opgeslagen. Het Pentagon sprak van een noodzakelijke en passende defensieve aanval.

"Noodzakelijk" en "Passend"
De achtergrond hiervan is de aanhoudende reeks aanvallen van door Iran gesteunde groepen op Amerikaanse doelen in Irak. De Amerikaanse president gaf opdracht tot een militair ingrijpen om deze aanvallen te doen stoppen. De VS heeft gehandeld in overeenstemming met hun recht op zelfverdediging. Met deze aanval heeft Biden laten zien dat hij optreedt om de Amerikaanse troepen te beschermen, aldus de woordvoerder van het Pentagon. De luchtaanvallen zijn zowel "noodzakelijk om de dreiging tegen te gaan" als "passend in omvang".

Het militair ingrijpen is zo ingericht dat het de kans op escalatie beperkt, maar tegelijkertijd een duidelijk en onmiskenbaar een "indrukwekkende boodschap" afgeeft. Het Amerikaanse leger had eind februari al luchtaanvallen uitgevoerd in het oosten van het burgeroorlogsland Syrië - daarbij kwamen talloze aanhangers van pro-Iraanse milities om het leven.

Onderhandelen over nucleaire deals
De afgelopen maanden zijn er meerdere raketaanvallen geweest op door het Amerikaanse leger ingebruik zijnde Iraakse bases. Milities die nauw verbonden zijn met Iran worden hiervan verdacht. Ze roepen op tot terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Irak, die het Iraakse leger ondersteunen in de strijd tegen de terroristische militie Islamitische Staat (IS). Irak, maar ook Syrië, hebben zich ontwikkeld tot het strijdtoneel tussen de VS en Iran.

De Amerikaanse luchtaanvallen komen op een moment dat er internationale onderhandelingen gaande zijn over een mogelijke terugkeer van de VS naar de nucleaire deal met Iran. De overeenkomst werd in 2015 gesloten tussen Iran en de VS, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en China. Onder Bidens voorganger Donald Trump trok de VS zich in 2018 eenzijdig terug uit deze overeenkomst en legden ze massale sancties op aan Iran. In reactie daarop stopte Iran stapsgewijs met zijn verplichtingen. In Wenen wordt al enkele weken gesproken over het voldoen van beide landen aan de eisen van de nucleaire deal.