F. de Boer: 'We domineerden'

Hoewel het Nederlands Elftal het de hele wedstrijd lastig had tegen de Tsjechen en zelfs geen enkel schot op doel afleverde zag bondscoach Frank de Boer toch een dominant Oranje. Ook verklaarde hij de wissel van Donyell Malen met het feit dat die maar zestig minuten zou kunnen spelen.

"Ik ben erg teleurgesteld. Iedereen had een andere route in zijn hoofd", aldus De Boer aan het begin van zijn verhaal. "In het begin hadden we het even moeilijk hoe ze stonden, maar daarna pakten we het spel goed op. Het resulteerde niet direct in grote kansen, maar ik had wel steeds het gevoel dat wij de betere waren"

De bondscoach zag geen machteloos Nederland. ,,Nee, ik denk dat Nederland de dominerende partij was. We hebben een aantal keer de achterlijn gehaald, alleen was dan de laatste pass net niet goed genoeg. Tsjechië kreeg niet veel grote kansen en daardoor had ik het gevoel dat wij de wedstrijd onder controle hadden. Dan draait het in zo'n duel om twee, drie grote momenten. Malen kreeg zo'n moment, en even later vond zo'n moment bij De Ligt plaats. Als Malen wel had gescoord, had de wereld er heel anders uitgezien.”

Na de rode kaart van De Ligt besloot De Boer de snelle Malen te wisselen voor Quincy Promes. "Donyell is heel explosief en kan eigenlijk maar zestig minuten spelen op dit moment. Mijn plan was om eigenlijk Wout Weghorst in te brengen voor Malen, maar toen pakte De Ligt rood. Of het een wisselblunder is? Van de zijkant is het altijd makkelijk oordelen. Wij weten dat Donyell na zestig minuten gewisseld moet worden omdat dan de koek op is. Vandaar de keuze om hem naar de kant te halen. Wij weten hoe die jongen in elkaar steekt.”

Over zijn toekomst als bondscoach wilde hij niks kwijt. "Over mijn toekomst kan ik nog niks zeggen. Ik zit met een kater, net als de spelers en fans.”