Grand Prix van Nederland in MotoGP met overmacht gewonnen door Quartararo

De Grand Prix van Nederland in de MotoGP is zondag weer teruggekeerd. Vorig jaar ging de race vanwege de COVID-19-crisis niet door, dit jaar werd er op het TT Circuit in Assen weer geracet en nog met publiek ook.

De Yamaha's van Maverick Viñales en kampioenschapsleider Fabio Quartararo voerden de grid aan, naast de Ducati van Francesco Bagnaia. Viñales kende een slechte start en ging nog voor bocht één bijna onderuit, Bagnaia pakte de leiding, voor Quartararo, Takaaki Nakagami en de inpikkende Viñales. Alex Rins sloot aan, voor Johann Zarco, Jack Miller en Joan Mir, terwijl Marc Marquez vanuit het achterveld rap naar voren kwam.

Rins lag al snel in de clinch met Zarco, werd naar buiten gedrukt en viel terug naar een van de laatste posities, in dezelfde regionen als onder meer Valentino Rossi. Die ging een paar ronden later zelfs weer onderuit, een ietwat treurig mogelijk afscheid van de TT voor de Italiaanse veelvoudig wereldkampioen, die er vooral dit seizoen simpelweg niet meer aan te pas komt.

Quartararo had ondertussen een weg langs Bagnaia gevonden en sloeg gelijk een gat, terwijl Nakagami keurig de aansluiting hield bij Bagnaia. Terwijl Quartararo halverwege de race al uitgechekt was, had Bagnaia het erg druk om Nakagami van het lijf te houden, waarbij de Japanse Honda-rijder op zijn beurt weer een druk zettende Viñales in zijn nek had hijgen.

Na meerdere waarschuwingen wegens track limits kreeg Bagnaia na veertien ronden een long-lap-penalty, terwijl Viñales - die zelf ook een waarschuwing kreeg - langs Nakagami ging. Ook Zarco pakte de Japanner en Mir kwam ook gelijk binnendoor, terwijl Jack Miller onderuit ging in de Strubben. Miguel Oliveira nam de vijfde plek over van de in problemen verkerende Nakagami, die Aleix Espargaro en dan Bagnaia achter zich had.

Nakagami was gelijk helemaal van z'n apropos en in no-time gingen Aleix Espargaro, Bagnaia én Marc Marquez er ook al langs. Viñales reed ondertussen op plek twee, ver achter teamgenoot Quartararo en vlak voor Zarco, Mir en Oliveira. Voorin gebeurde eigenlijk niet echt veel: Quartararo reed wat eenzaam op kop, Viñales reed wat eenzaam op de tweede plek en Mir had niet veel moeite om Zarco achter zich te houden.

In de genoemde volgorde werd de race afgevlagd: Quartararo pakte de winst en deed weer topzaken in de strijd om de wereldtitel, Viñales en Mir completeerden het podium en Zarco, Oliveira, Bagnaia en Marquez volgden.