Urgenda opnieuw naar de rechter, wil nu dwangsom Staat voor klimaatbeleid

Urgenda's directeur Marjan Minnesma kondigde vanmiddag in Buitenhof aan opnieuw naar de rechter te stappen om de Nederlandse Staat een dwangsom op te leggen wegens het niet opvolgen van het vonnis in de vorige rechtzaak van de klimaatorganisatie tegen de Nederlandse Staat.

De Nederlandse Staat was hierbij veroordeeld om veel meer actie te ondernemen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De overheid heeft na deze uitspraakvolgens Minnesma niets ondernomen om de uitstoot daadwerkelijk te verminderen.

Daartoe ziet zij zich nu genoodzaakt om bij de rechter een dwangsom te vorderen om de overheid zo te dwingen om tot actie over te gaan en de uitstoot van broeikasgassen met succes aan te gaan pakken. De directeur van de klimaatorganisatie denkt aan een bedrag tussen de 100 miljoen en de twee miljard euro als dwangsom voor de Staat te gaan vragen aan de rechter.

Tevens overweegt Urgenda om naar het Europees Hof voor de rechten van de Mens te gaan, omdat Nederland door het niet naleven van de eerdere uitspraak de mensenrechten niet zou respecteren.  Een derde stap zou eventueel een nieuwe rechtzaak tegen de Staat kunnen zijn over het behalen van de klimaatdoelen voor 2030.