Foggia wint Moto3-race Assen

Op het TT Circuit van Assen is zondag de Grand Prix van Nederland in de Moto3 verreden. Dat leverde weer een mooie race op in de 'kathedraal van de motorsport', waar vorig jaar wegens de COVID-19-crisis niet gereden werd.

Met Jeremy Alcoba, Romano Fenati en Dennis Foggia werd de racedag in Assen geopend, waarbij de leiding gepakt werd door Fenati - die vanwege een vechtpartijtje op zaterdag een dubbele long-lap-penalty aan de broek had. Een groep met onder meer Jaume Masia kreeg zelfs een drivethroughpenalty wegens onverantwoord rijgedrag in de eerste kwalificatiesessie.

Na vier ronden had Fenati zijn twee straffen gepakt en reed Sergio Garcia op kop, voor Foggia, Darryn Binder, Xavi Artigas, Gabriel Rodrigo en Alcoba. Richting de helft van de race ging het in het middenveld fout: Niccolo Antonelli ging onderuit na een tikje tegen Kaito Toba, waardoor hij en ook de achter hem rijdende Andrea Migno onderuit gingen.

Kampioenschapsleider Pedro Acosta ging zaterdagochtend hard onderuit en vertrok als achttiende, maar reed zich ondanks een pijnlijke rug knap in de race: met negen ronden te gaan zat hij 'gewoon' in de negen man tellende kopgroep. Daar zat ook Fenati bij, hij had zijn straffen keurig gepakt en liet zien het tempo te hebben om mee te strijden om de winst.

Met nog drie ronden te gaan was de groep geslonken tot zeven rijders, Rodrigo en Artigas haakten af. Foggia, Binder, Garcia, Fenati, Acosta, Tatsuki Suzuki en John McPhee streden zo om de podiumplekken, waarbij met het ingaan van de laatste ronde vooral Foggia, Garcia en Fenati een stuk sterker leken te zijn dan de rest.

Er werd flink geknokt in de slotronde, maar de volgorde veranderde niet meer: Foggia pakte de overwinning, voor Garcia en Fenati, met Binder, Acosta, Suzuki en McPhee achter zich.