Viñales pakt pole voor GP van Nederland, zware val Acosta

Op het TT Circuit van Assen zijn zaterdag de kwalificaties afgewerkt voor de Grand Prix van Nederland bij de motoren. De Yamaha's zaten er bijzonder lekker bij en pakten de eerste twee startplekken.

MotoGP
Maverick Viñales kende op de Sachsenring een dramatisch slechte race, maar in Assen was hij met zijn Yamaha weer helemaal van de partij: de Spanjaard was de snelste van allemaal, alleen teamgenoot Fabio Quartararo (+0,071) kwam enigszins in de buurt, maar pakte dus geen zesde pole op rij - Ducati-rijder Francesco Bagnaia completeerde op 0,302 seconden de eerste rij.

Startrij twee wordt gevormd door de sterk rijdende Honda-Japanner Takaaki Nakagami (+0,500), voor Pramac Ducati-rijder Johann Zarco (+0,580) en KTM-coureur Miguel Oliveira (+0,636). Alex Rins zette zijn Suzuki op een keurige zevende plek, naast de Ducati van Jack Miller en de Aprilia van Aleix Espargaro, met Joan Mir (Suzuki), Pol Espargaro (Honda) en de verrassende Valentino Rossi (Yamaha) op rij vier.

Moto2
Er stond weer eens geen maat op de dit jaar dominante mannen van Red Bull KTM Ajo: Raul Fernandez was dit keer de snelste en pakte de poleposition, Remy Gardner volgde op 0,186 seconden. Sam Lowes maakt de eerste rij op 0,330 seconden vol, met Aron Canet, Hector Garzo en Ai Ogura op rij twee. Bo Bendsneyder deed het redelijk en parkeerde zijn machine op de dertiende plek.

Moto3
Jeremy Alcoba is dit jaar al lekker bezig en in Assen pakte hij de eerste poleposition uit zijn carrière. Romano Fenati gaf 0,212 seconden toe en staat net als Dennis Foggia (+0,278) op de eerste startrij. Sergio Garcia was één duizendste te langzaam voor een plekje op rij één, Kaito Toba stond dan weer zes duizendsten achter hem en Gabriel Rodrigo completeert rij twee.

Kampioenschapsleider Pedro Acosta maakte in de vrije training in de ochtend een zware valpartij mee, waarbij ook Stefano Nepa betrokken was. De 17-jarige sensatie van het jaar kon met een rugblessure niet in actie komen in de middag, het lijkt waarschijnlijk dat hij er ook in de race zondag niet bij kan zijn.

MotoE
Eric Granado was de snelste in de kwalificatie, waar hij Lukas Tulovic met 0,074 seconden het nakijken gaf. Kampioenschapsleider Alessandro Zaccone gaf 0,124 seconden toe en staat ook op de eerste startrij, Jasper Iwema noteerde op 3,765 seconden de veertiende tijd.