Moordenaars Jamal Khashoggi kregen hun training in de Verenigde Staten

Saoedische agenten die betrokken waren bij de moord op journalist Khashoggi zouden in de Verenigde Staten een militaire training hebben gevolgd. Dat meldt de "New York Times". De Amerikaanse regering keurde de training goed.

Vier Saoedische agenten die betrokken waren bij de moord op journalist Jamal Khashoggi, die als een luis in de pels werd beschouwd door de regering van Saoedi-Arabië, zouden in de Verenigde Staten een paramilitaire opleiding hebben gevolgd. De training vond plaats in 2017, een jaar voor de moord op Khashoggi, meldt de New York Times, daarbij verwijzend naar relevante documenten en mensen die bekend zijn met de zaak. Twee van de mannen hebben van oktober 2014 tot januari 2015 zo'n training gevolgd. Volgens het rapport vond de training plaats met goedkeuring van de Amerikaanse regering onder de toenmalige president Barack Obama.

Moord in het consulaat te Istanbul
Khashoggi werd op 2 oktober 2018 gedood in het Saoedische consulaat in Istanbul door een speciaal commando van 15 man uit Riyad. Zijn lichaam werd zwaar toegetakeld. De leiding van het islamitisch-conservatieve koninkrijk werd hierop blootgesteld aan scherpe kritiek.

Eind februari publiceerden de Verenigde Staten een rapport van de geheime dienst waarin de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman direct verantwoordelijk werd gehouden voor de moord op Khashoggi. De kroonprins zou de opdracht hebben gegeven om Khashoggi gevangen te nemen of te doden.

'Mislukte missie om hem te arresteren'
Saoedi-Arabië ontkende aanvankelijk de moord op Khashoggi, maar gaf uiteindelijk toe onder internationale druk dat ze Khashoggi hadden gedood "in een mislukte missie om hem te arresteren". Het koninkrijk verwierp echter resoluut elke betrokkenheid van de kroonprins Salman.

Later werden in een rechtzaak vijf Saoedische burgers ter dood veroordeeld en drie anderen tot gevangenisstraffen veroordeeld voor de moord op Khashoggi. De doodvonnissen zijn inmiddels omgezet naar gevangenisstraffen.

Training staat niet in verband met de moord
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft toestemming gegeven om de opleiding van de Saoedische Koninklijke Garde uit te laten voeren door het particuliere Amerikaanse beveiligingsbedrijf "Tier 1 Group", meldde de New York Times. De krant citeerde deze uitspraken van een senior manager van "Cerberus Capital Management", het moederbedrijf van het beveiligingsbedrijf.
Hij heeft toendertijd met het Pentagon afgesproken dat de training van de Saoedische agenten bedoeld waren om zichzelf te verdedigen, daarom heeft de training van de mannen geen enkel verband met "hun latere gruwelijke daden".

Amerikaans congres ontving geen antwoorden
Vorig jaar reageerde de Cerberus manager schriftelijk op vragen van Amerikaanse Congres-leden over de rol van zijn bedrijf bij de opleiding van de mannen. Maar de parlementsleden ontvingen zijn antwoorden nooit omdat de regering onder Donald Trump ze blijkbaar niet naar het congres had doorgestuurd, volgens de "New York Times".

Washington Post-columnist leefde in ballingschap in de VS
Khashoggi, een Amerikaans staatsburger, schreef columns voor de Washington Post voordat hij stierf. Daarin bekritiseerde hij vaak de Saoedische monarchie waarbij hij regelmatig de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman op de hak nam. De journalist woonde in ballingschap in de VS, terwijl in Saoudi Arabie mensenrechtenactivisten, schrijvers en tegenstanders van de Saoedische betrokkenheid bij de Jemenitische burgeroorlog keihard werden aangepakt.

De Washington Post schreef al eerder over 'hun verdenking' dat Kashoggi's moordcommando in de VS hun opleiding hebben gevolgd.