Uit protest veel 'regenboog' in Duitsland, de UEFA probeert gezicht te redden

Vanmiddag heeft de UEFA een poging gedaan om het 'verbod' op een regenboogkleurig Allianz Arena tijdens de wedstrijd Duitsland-Hongarije te duiden. De gemeenteraad van München had gevraagd om het voetbalstadion vanavond in regenboogkleuren te verlichten als statement tegen Hongarije dat afgelopen week een omstreden 'anti homo'wet heeft aangenomen. Dit was echter afgewezen door de UEFA.

Statement van UEFA:

"Vandaag is de UEFA trots om de kleuren van de regenboog te dragen.
Het is een symbool dat onze kernwaarden belichaamt en alles bevordert waarin we geloven - een meer rechtvaardige en egalitaire samenleving, tolerant voor iedereen, ongeacht hun achtergrond, geloof, geslacht of seksuele geaardheid.

Sommige mensen hebben het besluit van de UEFA om het verzoek van de stad München om het stadion van München in regenboogkleuren te verlichten voor een EURO 2020-wedstrijd, als 'politiek' geïnterpreteerd. Integendeel, het verzoek zelf was politiek, gekoppeld aan de aanwezigheid van het Hongaarse voetbalteam in het stadion voor de wedstrijd van vanavond met Duitsland.

Voor de UEFA is de regenboog geen politiek symbool, maar een teken van onze vastberaden inzet voor een meer diverse en inclusieve samenleving."

De regenboogvlag staat symbool voor de acceptatie en gelijkheid van mensen die zich niet identificeren met de traditionele rollen van mannen en vrouwen of andere normen met betrekking tot gender en seksualiteit. Met de kleurrijke verlichting wilde München een voorbeeld stellen tegen de Hongaarse wet.

De door het Hongaarse parlement goedgekeurde wet omvat een verbod op boeken, films en andere media die toegankelijk zijn voor kinderen en jongeren en waarin seksualiteit wordt weergegeven die verschilt van heteroseksuele. Bovendien wordt reclame verboden waarin homoseksuelen of transseksuelen verschijnen als onderdeel van een normaal leven.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft maatregelen aangekondigd tegen de Hongaarse wet die informatie over homoseksualiteit en transseksualiteit aan banden legt. De wet discrimineert mensen op basis van hun seksuele geaardheid en schendt fundamentele waarden van de Europese Unie, zei Von der Leyen. "Deze Hongaarse wet is een schande." U gelooft in een "Europa van diversiteit" waarin "we kunnen houden van wie we willen", zei de commissaris. Ze zal daarom "alle bevoegdheden van de Commissie gebruiken om de rechten van EU-burgers te waarborgen".

Een aantal andere Duitse voetbalstadions en openbare gebouwen worden vanavond uit protest in regenboogkleuren verlicht. De Beierse Vereniging voor Lesbiennes en Homo's kondigde protesten aan voor de Allianz Arena in München. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft aangekondigd in samenwerking met Christopher Street Day Duitsland meer dan 10.000 regenboogvlaggen in het stadion te gaan uitdelen. De Duitse voetbalbond heeft aangekondigd deze campagne te zullen steunen. Geruchten gaan dat de Allianz Arena zich niets aan trekt van de beslissing van de UEFA en gewoon in 'regenboogkleuren' vanavond de wedstrijd laat plaatsvinden.

"Of het voetbalstadion van München of een ander Europees stadion zich in regenboogkleuren mag verlichten, is geen staatsbesluit", zei de Hongaarse premier over het UEFA-besluit. Ook in de Hongaarse hoofdstad Boedapest "maakten de regenboogkleuren van nature deel uit van het straatbeeld". Ondertussen heeft Orban blijkbaar zijn reis naar de EK-wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije vanavond afgezegd, volgens het Duitse persbureau. Officiële informatie hierover is nog niet beschikbaar.

Zie ook: UEFA: Allianz Arena mag niet in regenboogkleuren