Filippijnse president Rodrigo Duterte: 'Vaccineren of de gevangenis'

De Filippijnse president Rodrigo Duterte heeft gedreigd om mensen die zich weigeren te laten vaccineren tegen het coronavirus op te sluiten in de gevangenis. Het land land worstelt momenteel met een van de ergste uitbraken in Azië, met meer dan 1,3 miljoen gevallen en 23.000 doden.

"Je kiest, vaccin of ik sluit je op", zei Duterte maandag in een televisietoespraak na berichten over een lage opkomst bij verschillende vaccinatiesites in de hoofdstad Manilla.

Deze opmerking van Duterte is in tegenspraak met die van zijn gezondheidsfunctionarissen, die hebben gezegd dat hoewel mensen worden aangespoord om het Covid-19-vaccin te ontvangen, dit op vrijwillige basis zou zijn.

"Begrijp me niet verkeerd, er is een crisis in dit land", zei Duterte. "Ik erger me er gewoon aan dat Filippino's maling hebben aan dit verzoek van de regering."

Op 20 juni hadden de Filippijnse autoriteiten 2,1 miljoen mensen volledig gevaccineerd, waardoor ze langzaam vooruitgang boekten in de richting van het doel van de regering om dit jaar tot 70 miljoen mensen in het land van 110 miljoen inwoners te vaccineren. Duterte, die al eerder is bekritiseerd vanwege zijn harde aanpak om het virus in te dammen, houdt ook de scholen nog gesloten.