Vrouw (60) heeft veel profijt van haar onderhuidse microchips; ' super gemakkelijk'

Als ze in de supermarkt iets betaalt, heeft Juliane von der Ohe geen pinpas nodig, als ze de deur opent heeft ze geen sleutel nodig. Een snelle aanraking met de hand is voldoende. De chip in haar pols maakt haar dagelijks leven gemakkelijker, zegt de boer. Experts waarschuwen echter voor de risico's.

Boerin en CDU-politica Juliane von der Ohe heeft geen bezwaren voor onderhuidse implantaten om het dagelijks leven gemakkelijker te maken. De 60-jarige boerin uit Haarstorf opent de voordeur met een chip ter grootte van een rijstkorrel in haar pols, ontgrendelt met de andere hand haar computer en betaalt in de supermarkt met een derde gegevensdrager.

"Een boer houdt van techniek en deze chip ken ik van mijn huisdieren. Ik heb er nog nooit een zien sterven, dus ik ben helemaal niet bang voor de gevolgen", zegt von der Ohe. 

Ze is niet bang voor gegevensdiefstal. "We chippen al 30 jaar huisdieren", zegt Patrick Kramer. Maar ook de kleine dataopslagapparaten worden veel door mensen gebruikt. Volgens Kramer is er geen technisch product waarmee men meer ervaring heeft in het menselijk lichaam. Hij en zijn Hamburgse bedrijf Digiwell worden beschouwd als pioniers in deze industrie in Duitsland en injecteerden de implantaten onder de huid bij von der Ohe.

Kramer vertelt over voorbeelden voor mensen met een handicap, zoals een meisje dat zonder armen geboren is en nu sloten kan openen met behulp van de nieuwe 'hulp' in haar voeten. Of de epilepticus die er zijn medisch dossier op bewaart voor noodgevallen. "Dat kan levens redden", zegt Kramer en verzekert dat de gegevens veilig zijn. Om ze te scannen heb je huidcontact nodig.

Biohacking is het onderwerp van het proefschrift van cultuurwetenschapper Laura Hille aan de Leuphana University in Lüneburg. Ze houdt zich bezig met het samensmelten van mens en machine en kent veel bedenkingen niet. "Waarom worden bepaalde technologieën zoals pacemakers of koperspiraaltjes erkend voor anticonceptie en waarom is de angst voor chips zo groot?", vraagt de 34-jarige zich af. "Zogenaamde RFID-chips bestaan al tientallen jaren op pakketten, containers en in kledinglabels voor trackingdoeleinden."

Zoals de Faz meldt, waarschuwen experts echter voor een aanzienlijk datarisico: hackers zijn er al in geslaagd om de chips terloops te kraken en toegang te krijgen tot de gegevens erop. Andreas Sjostrom, hoofd technologie bij IT-dienstverlener Capgemini, gebruikte ooit een microchip. Maar hij heeft de chip weer laten verwijderen. Hij vindt de relatie tussen voordeel en gezondheidsrisico bijzonder onevenredig. Al in 2017 schreef hij op zijn blog: "Microchips zijn een slecht idee".