EK: Denemarken alsnog door naar achtste finales ten koste van Rusland

Denemarken heeft alsnog de achtste finales tijdens het EK voetbal bereikt. Er werd flink weggelopen van Rusland in de tweede helft: 1-4. De Denen wisten hiermee het moeilijke begin van het EK, mede gekenmerkt door de hartstilstand en reanimatie van Christian Eriksen, toch een goed vervolg te geven.

Denemarken was het land dat het meest moest en zij zochten dan ook vooral de aanval. Rusland zorgde echter voor de meeste gevaarlijke uitbraken. Golovin wist na een uitbraak een vrije doortocht op doelman Schmeichel echter niet af te ronden. De Denen kwamen niet verder dan een schot van afstand van Hojbjerg na een half uur. Het leek niet alsof er een goal zou gaan vallen in de eerste helft gezien het geringe aantal kansen, maar een volgend afstandsschot van buitenspeler Damsgaard vloog wel binnen nadat de Russische doelman slecht geposteerd stond. Daarna gebeurde er tot aan de thee weinig meer.

Rusland moest nu naar een gelijkmaker zoeken, maar leek nog meer moeite te hebben met aan te vallen dan de Denen in de eerste helft. Na een uur verdubbelde Yusuf Poulsen de score, na een dramatische fout van de Russen. Bij een terugspeelbal werd even vergeten dat Poulsen er nog stond, die de bal zo in kon tikken. De Russen onden nauwelijks een vuist maken, maar kregen wel een wat goedkope penalty, na licht vasthouden. Dzyuba schoot de penalty vervolgens binnen. Toch was ook na deze penalty Denemarken alsnog beter. De Denen kregen weer goede mogelijkheden uit een corner en na een derde aanval die werd afgeslagen wist Christensen de bal er fantastisch in te schieten. Zp stond er 1-3 op het scorebord na een veel leukere tweede helft. De Denen wisten ineens van geen ophouden, want wingback Maehle zorgde ook nog voor de 1-4. Daar bleef het wel bij, al bleven de Denen heerlijk vrijuit voetballen.

Doordat ook Finland verloor wist Denemarken alsnog de tweede plaats binnen te halen. Zo gaat Denemarken toch nog door naar de achtste finales. De Russen zijn met een vierde plaats definitief uitgeschakeld. Denemarken speelt tegen Wales en is daarmee een van de twee mogelijke tegenstanders van Nederland in de kwartfinale, als zij de achtste finale weten te winnen. Deze wedstrijd zal in de ArenA plaatsvinden.