EK: Geen salonremise Oostenrijk en Oekraïne, moeilijke achtste finale lonkt

Oostenrijk heeft de achtste finales op het EK Voetbal bereikt. Vooraf werd wellicht een salonremise verwacht omdat beide landen dan door waren, maar vooral Oostenrijk had daar geen zin in. Zij scoorden ook de enige goal van de wedstrijd: 1-0. Op basis van de eerste helft was het een zeer verdiende overwinning.

Op het begin van de wedstrijd gingen beide ploegen er vol in, het had niets weg van de vermeende salonremise. Dit kwam echter niet tot uiting in echte kansen, de eindpass was zelden goed. Oostenrijk was de betere ploeg, maar kwam niet tot grote kansen. Wel waren er al twee flinke botsingen. De Oostenrijkers kwamen in de 21e minuut op voorsprong via Baumgartner, die raak schoot vanuit een corner. Daarna bleef het aantal kansen beperkt, zowel Oekraïne en Oostenrijk schoten een keer vanaf de zijkant gevaarlijk op doel, maar dat was het wel. Oostenrijk bleeft sterker, hoewel het voordeel niet zo groot was als in de eerste minuten. Vlak voor de rust kreeg Oostenrijk nog wel een behoorlijke kans. Arnautovic, die terug was van een schorsing, kwam oog in oog met de doelman van Oekraïne, maar hij schoof naast.

In  tweede helft gingen de beide landen gezellig door met vrijworstelen, ditmaal een sessie in het strafschopgebied van Oostenrijk. Voor het voetbal hoefde je immers niet echt naar deze wedstrijd te kijken, et was een festijn van foute passes en slappe schoten van Oostenrijk, terwijl Oekraïne zo mogelijk nog minder deed. In het eerste deel van de tweede helft waren er een paar mogelijkheden voor Oekraïne, maar van serieuze kansen kon niet worden gesproken. Ondanks het iets betere spel van de Oekraïners bleven echte kansen uit. Zo bleef het 1-0 voor Oostenrijk.

Zo gaat Oostenrijk door naar de volgende ronde, waarin zij tegen Italië zullen spelen. Oekraïne zit in de wachtkamer, maar heeft al bijna een wonder nodig om nog door te gaan vanwege het niet al te geweldige doelsaldo. Voor Nederland is dit niet gunstig: Steeds meer scenario's waarin Nederland niet tegen een land uit de 'Poule des doods' speelt kunnen hierdoor geschrapt worden. Het is echter nog afwachten wat deze uitslag exact betekent.