Crouser stoot 31 jaar oud wereldrecord aan puin

In Eugene zijn vrijdagavond de Amerikaanse trials begonnen om de olympische selectie in de atletiek te vullen. Op de meeste onderdelen plaatsen de beste drie zich voor Tokyo, waardoor de Amerikanen alvast in absolute topvorm moeten zijn, met name om de echt competitieve onderdelen.

Eén onderdeel is in de VS enorm competitief en dat is het kogelstoten bij de mannen, waar men met olympisch kampioen Ryan Crouser en wereldkampioen Joe Kovacs twee van de vijf verst stotende mannen ooit in huis heeft. Ze jagen dan ook al een paar jaar op het wereldrecord, dat sinds mei 1990 op naam staat van Randy Barnes: 23,12 meter, een week later kwam hij ook nog eens tot 23,10 meter.

In Eugene maakte Crouser in de kwalificaties al indruk met 22,92 meter, iets wat überhaupt alleen Barnes en de Oost-Duitser Ulf Timmermann ooit beter deden, naast Crouser zelf - vorige maand kwam hij tot 23,01 meter. In de finale begon hij uitstekend met achtereenvolgens 22,61 meter, 22,55 meter en 22,73 meter, maar daarna raakte hij de kogel pas écht.

In zijn vierde poging gooide Crouser geweldig en hij had het gelijk door: dit kon het wel eens zijn...en dat was het ook. Maar liefst 23,37 meter kwam er op de borden, een vernietiging van het 31 jaar oude wereldrecord. Kovacs bleef uiteindelijk steken op 22,34 meter, maar net als de 21,92 meter van Payton Otterdahl was dat wel genoeg om de Olympische Spelen te halen.