Minder thuiswerken, meer bezoek en vanaf 1 juli het Digitaal Corona Certificaat

Met de versoepelingen volgende week zal ook het thuiswerkadvies minder strikt worden: als op het werk mogelijk is om anderhalve meter afstand van elkaar te houden is kan de helft van het personeel weer naar kantoor. Mondkapjes blijven verplicht op plekken waar afstand houden zeker niet lukt. Zo meldt de Stentor.

De anderhalvemeterregel zal zeker nog tot half augustus blijven gelden, volgens een bron. De afstandsregel kan wel vervallen bij evenementen waar men vooraf een toegangstest of vaccinatiebewijs kan laten zien. 

Versoepelingen
Vanaf 26 juni mogen we thuis weer acht gasten ontvangen. Restaurants mogen, bij het in stand houden van de anderhalvemeter maatregel tot honderd personen ontvangen. Theaters, musea en bioscopen mogen ook meer bezoekers binnenlaten. De horeca mag weer tot middernacht open blijven. Ook sportwedstrijden zijn dan weer toegestaan. 

De mondkapjes zullen verplicht blijven op plaatsen waar afstand houden van elkaar niet lukt, zoals in het openbaar vervoer. Nadere details worden vandaag duidelijk, als het kabinet heeft vergaderd over de details.

Vanavond is er weer een persconferentie waar Mark Rutte en Hugo de Jonge de nieuwe versoepelingen zullen toelichten. Ook zal  er meer duidelijk worden over het Digitaal Corona Certificaat (DCC) dat vanaf 1 juli zal worden uitgegeven voor reizen.

Wat is het EU Digitaal Corona Certificaat?
Het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) maakt het mensen straks makkelijker om binnen de Europese Unie te reizen tijdens de coronapandemie.

Digitaal bewijs negatieve test, gevaccineerd of hersteld van corona
Het DCC is het digitale bewijs dat iemand:

  • recent negatief getest is op corona, of;
  • gevaccineerd is tegen corona met een door EMA goedgekeurd vaccin, of;
  • hersteld is van een coronabesmetting.

Landen in Europa bepalen zelf welke van deze bewijzen worden geaccepteerd bij binnenkomst in het land en onder welke voorwaarden. Bijvoorbeeld welke type testen geaccepteerd worden en hoe oud een test mag zijn. Ook andere maatregelen, zoals quarantaine voor reizigers, bepalen de lidstaten zelf. Het DCC kan in alle EU-lidstaten worden gebruikt. 

Vaccinatie is geen voorwaarde
Vaccinatie is en wordt géén voorwaarde om binnen de Europese Unie (EU) te reizen. Het DCC zal ook te verkrijgen zijn met een negatieve testuitslag of een bewijs van herstel.