EK: Nederland wint opnieuw en plaatst zich voor KO-fase

Nederland heeft zich via winst op Oostenrijk als derde land op het EK voetbal officieel geplaatst voor de achtste finales. De ploeg won met 2-0 door een vroege penalty en een mooie counter die afgerond werd door Denzel Dumfries. Met dit resultaat is Nederland niet alleen geplaatst voor de achtste finales, zelfs de groepswinst kan Oranje niet meer ontgaan.

Nederland begon helemaal niet zo sterk, met zeker op de helft van de tegenstander flink wat foute passes. Toch kwam de ploeg snel voor door een penalty die met behulp van de VAR werd verkregen nadat Alaba Dumfries haakte die sneller bij een afvallende bal was. Memphis plaatste de pingel keurig in de linkerhoek zodat de keeper kansloos was en zo stond het zonder echt andere gevaarlijke momenten voor de goals na tien minuten al 1-0.

Voor veel ander spektakel moest je echter niet naar de ArenA komen, tenminste tot aan het einde van de eerste helft. In het eerste half uur noteerde Nederland verder nog twee ongevaarlijke schoten, terwijl Oostenrijk pas na een half uur een schot op doel af wist te vuren. In die fase werden de bezoekers ook weer iets sterker. Toch wisten zij niet de eerste grote kans uit veldspel te krijgen. Nederland stond na een paar passes ineens voor de goal, maar Memphis schoot voor het vrijwel lege doel over. Een minuut later kreeg Wijnaldum ook een open schietkans na een foutje in de Oostenrijkse defensie, maar hij schoot tegen een verdediger aan.

De tweede helft leverde opnieuw een zuinig spelbeeld, maar zodra Oranje echt voor de goal kwam werd het snel gevaarlijk. Ditmaal moest de keeper een inzet van De Vrij uit een corner keren, waarna de rebound niet aan De Ligt besteed was. Het was dan ook Nederland dat nogmaals scoorde. Depay gaf een mooie pass op invaller Donyell Malen, over de verdediging heen, zodat Malen alleen op de keeper af kon. Hij had ook nog een afspeelmogelijkheid op rechts en benutte die ook, zodat Dumfries opnieuw kon scoren en de 2-0 kon maken.

Hierna drong Oostenrijk wel aan, maar de ploeg kon weinig grote kansen uitspelen. Het bleef bij een corner die via de kluts net voorlangs ging en een schot dat net voorlangs ging van Alaba. Vijf minuten voor tijd mocht er wel een Oostenrijker vrij koppenin het strafschopgebied na een lange bal, maar de vangbal was slechts het eerste werk van Stekelenburg in de tweede helft en zodoende geen doelpunt. Daarna gebeurde er weinig mee. Nederland was aanvallend niet zo sterk als tegen Oekraïne, maar verdedigend werd vrij weinig weggegeven en er waren toch wel een aantal serieuze kansen.

De overwinning op Oostenrijk zorgt ervoor dat Nederland de groepswinst in Groep C binnen heeft, omdat alleen Oostenrijk of Oekraine nog in punten gelijk kan komen, maar dan is onderling resultaat leidend. Hiermee mag Nederland zich opmaken voor een achtste finale in Boedapest tegen een van de nummers drie uit de groepen D, E of F, afhankelijk van welke poules de nummers drie afleveren. Oostenrijk mag zich ook proberen bij de achtste finalisten te plaatsen in een direct duel met Oekraïne, waar een gelijkspel misschien wel genoeg is voor beiden. Nederland zelf wacht nog een toetje tegen het land dat door de winst van Nederland werd uitgeschakeld, Noord-Macedonië.