EK: Sterk ItaliŽ overrompelt Zwitserland

Italië heeft ook de tweede wedstrijd op het EK Voetbal weten te winnen. Opnieuw werd het 3-0 en dit maal was Zwitserland het slachtoffer. Italië liet opnieuw goed spel zien en maakt duidelijk dat ze gezien mogen worden als een zeer serieuze kanshebber.

Italië klapte er meteen vol op en liet de Zwitsers nauwelijks ruimte in het eerste kwartier. Het was een heuse omsingeling, met als grootste kans een kopkans voor spits Ciro Immobile. Even later was het dan toch raak uit een corner. Giorgio Chiellini kopte hem in, maar de VAR kwam in actie en zei dat de bal kort op de hand kwam. Derhalve werd de goal afgekeurd.

Na dit moment in de twintigste minuut was het allemaal even iets minder, Italië speelde even met wat minder gas en Chiellini was bij zijn afgekeurde goal ook nog eens geblesseerd geraakt en werd snel gewisseld. Net na die wissel werd het alsnog 1-0, een moment van een flitsende aanval was genoeg voor de tandem Berardi-Locatelli, waarbij de laatste van die 2 Sassuolo-spelers de goal wist te maken. Ook na de 1-0 bleef het eenrichtingsverkeer.

Na rust leek het iets grimmiger te worden, met wat theater en hardere tackles, maar na zeven minuten was er toch weer even mooi voetbal van Italië. Locatelli was het die op de rand van het strafschopgebied de bal toegespeeld kreeg en uithaalde voor de tweede van de avond. Het was iets minder eenrichtingsverkeerd tijdens de tweede helft. Zwitserland viel behoorlijk aan en kreeg ook een kans via invaller Zuber, maar wonderwel ging de bal er niet in. Er kwamen door het aanvalsspel van de Zwitsers ook counterkansen, zoals voor de man van de assist op de 1-0, maar Berardi schoot over. 

In het laatste kwart bleef hetzelfde spelbeeld aanwezig, al werden de Zwitsers nauwelijks gevaarlijk meer. Italië bleef op de counter af en toe gevaarlijk, al was vaak de eindpass niet goed of ging de bal voorlangs. Toch wist Italië in de laatste minuten alsnog te scoren. Immobile probeerde na te doen wat Locatelli deed en had nog succes ook, van zelfs nog een iets grotere afstand dan Locatelli. Het schot vloog erin, waarbij doelman Sommer er zowaar ook niet al te sterk uit zag: 3-0.

Italië is hiermee de eerste ploeg op dit EK die officieël zeker is van de knock-out fase, terwijl Zwitserland het vege lijf moet redden in de laatste wedstrijd tegen Turkije. Winst zou nog genoeg kunnen zijn voor de tweede plaats, maar anders is vier punten met het systeem van de beste vier nummers drie zeer waarschijnlijk ook voldoende voor de volgende ronde. Italië hoeft alleen nog om groepswinst te spelen met Wales.