Kim Jong Un waarschuwt zijn volk voor schaarste voedingingsmiddelen

De Noord-Koreaanse heerser Kim Jong Un heeft de bevolking voorbereid op een verslechtering van de voedselvoorziening. Er is  vorig jaar minder graan geproduceerd als gevolg van een tyfoon, zei Kim bij de start van een meerdaagse bijeenkomst van het Centraal Comité van de regerende Labour Party in Pyongyang. De staatsmedia liet weten dat er een tekort aan voedsel dreigt daardoor heeft een goede oogst "topprioriteit".

Kim, die ook partijleider is, instrueerde de deelnemers om actie te ondernemen om het probleem op te lossen. Een goede oogst is de "militante taak die onze partij en de staat met de hoogste prioriteit moeten vervullen", aldus Kim. Alleen zo kunnen mensen een stabiel leven leiden en de socialistische structuur van het land garanderen. In de jaren negentig stierven honderdduizenden mensen door een ernstige hongersnood in Noord-Korea.

Na verschillende natuurrampen en door eigen wanbeheer is Noord-Korea al jaren afhankelijk van externe voedselhulp. Volgens schattingen van de Zuid-Koreaanse regering zal het buurland dit jaar 1,2 tot 1,3 miljoen ton voedsel tekort komen om de bevolking van voldoende voedsel te voorzien.

Sancties wegen zwaar voor het land
Naast de gevolgen van overstromingen en stormschade had de COVID-19-pandemie het afgelopen jaar grote impact op het al geïsoleerde land. Duizenden huizen werden verwoest en landbouwgebieden kwamen onder water te staan. Noord-Korea had al vroeg zijn grenzen gesloten vanwege de corona-uitbraak, die ook een sterke impact had op de buitenlandse handel.

Noord-Korea is onderworpen aan internationale sancties vanwege zijn kernwapens en raketproeven, dit drukt zwaar op de economie van het land. Meest recentelijk bevestigde de Amerikaanse president Joe Biden dat hij vast wilde houden aan het doel om het Koreaanse schiereiland te "denucleariseren".