Fraude door Duitse COVID-19 sneltestcentra, twee arrestaties in Bochum

Vanwege het vermoeden van fraude door coronasneltestcentra MediCan zijn er twee arrestaties in Bochum uitgevoerd. Dat heeft het parket vrijdag bevestigd aan het Duitse persbureau. Een van de twee aangehoudenen wordt ook verdacht van commerciële fraude. 

Het parket van Bochum was het onderzoek gestart “op verdenking van fraude in verband met de facturatie van burgertesten bij de Vereniging van Wettelijke Zorgverzekeringsartsen”. Het onderzoek richtte zich op de twee mensen die de leiding hebben over MediCan in Bochum. "Op 28 mei 2021 zijn bedrijfspanden en privé-appartementen in het Ruhrgebied doorzocht en zijn documenten in beslag genomen", aldus de officier van justitie.

Sinds 8 maart hebben alle burgers in Duitsland recht op een gratis coronatest. De uitvoering daarvan is niet voorbehouden aan apothekers of artsen. Vrijwel iedereen die een online cursus over het afnemen van uitstrijkjes heeft gevolgd, kan bij de gezondheidsafdeling een aanvraag indienen om een testcentrum te openen. Omdat een negatieve coronatest op veel plaatsen een toegangsvoorwaarde is voor veel locaties en ondernemingen, zien ondernemers hier een verdienmodel in. Als gevolg hiervan zijn de corona-sneltests recentelijk in Duitsland verveelvoudigd: volgens het federale ministerie van Volksgezondheid zijn er nu 15.000 testcentra van verschillende aanbieders.

De Sociale Zekerheidsdienst (BAS) in Bonn vergoedt de Vereniging van Wettelijke Ziektekostenverzekeringsartsen eenmaal per maand de door de sneltestcentra gerapporteerde testkosten. Naar aanleiding van een verzoek van WirtschaftsWoche maakte het BAS bekend in april en mei in dit kader zo'n 659 miljoen euro uit te keren aan de wettelijke zorgverzekeraars. Hiervan gaat zo'n 275 miljoen euro naar de aankoop van de testen, de overige 384 miljoen euro zijn bijkomende kosten voor het afnemen van uitstrijkjes en rapportage van resultaten.

Volgens een mediabericht zouden COVID-sneltestsites ten onrechte burgertests bij de overheid in rekening hebben gebracht. Volgens onderzoek van "Süddeutsche Zeitung", NDR en WDR komen veel nieuwe operators niet meer uit de zorgsector, maar zijn het bijvoorbeeld kappers of café-uitbaters.

Het rapport wijst op het gebrek aan controle van de kant van de autoriteiten. Voor elke uitgevoerde sneltest maakt de federale overheid 18 euro over aan de testcentra. Volgens het onderzoek hoeven testcentra geen bonnetjes te overleggen voor de aankoop van de antigeentests, noch precieze informatie te verstrekken over de geteste personen. Alleen het indienen van de aantal afgenomen sneltesten is voldoende om het geld te ontvangen.

In sommige gevallen rapporteren testcentra systematisch veel meer tests dan ze daadwerkelijk hebben afgenomen. Volgens het rapport telden verslaggevers bij een locatie van MediCan 80 burgertests op één dag terwijl er vergoeding voor 977 testen werd ingediend bij het ministerie.

Minister van Binnenlandse Zaken Reul van NRW is echter van mening dat dergelijke praktijken uitzondering zijn. "Er waren enkelen die waarschijnlijk de kans zagen om snel geld te verdienen", zei Reul zaterdag tegen het Duitse persbureau. "Veel mensen hebben netjes hun werk gedaan." De kans dat er veel fraude wordt gepleegd bij sneltestcentra is volgens hem "niet groot"Een groot deel van de corona-sneltesten wordt ook gedaan door artsen, apotheken en overheidsinstanties.

Minister van Volksgezondheid Jens Spahn was verontwaardigd over de mogelijke fraude na het onderzoek. "Of het nu met maskers of testen is - iedereen die de pandemie gebruikt om zichzelf crimineel te verrijken, moet zich schamen", schreef de minister op Twitter. Het federale ministerie van Volksgezondheid onderzoekt nu "sterkere controle-opties". Veel verwijten hem echter dat hij het oplichters te gemakkelijk heeft gemaakt met zijn aanpak van de sneltesten. Daarnaast voelde niemand zich verantwoordelijk voor de controle.