Nederlandse hockeyers pakken Europese titel na shoot-outs

De Nederlandse hockeyers zijn zaterdag voor de vijfde keer Europees kampioen geworden. In de finale brachten opnieuw shoot-outs de beslissing voor Nederland, waardoor Duitsland werd verslagen. Negen seconden voor tijd stond Duitsland nog met 2-1 voor.

Thijs van Dam werd bedolven onder zijn teamgenoten na z’n rake en beslissende shoot-out. Een hoopje spelers met een hele hoop blijdschap. Knuffels, high-fives en beleefde handjes richting Duitsland, dat op z’n Duits werd verslagen De Hazes-klassieker Bloed, zweet en tranen schalde door het Wagener.

De groepswedstrijd
Hij zat nog ultravers in het geheugen. De groepswedstrijd tegen Duitsland. Het duel waarin Oranje drie minuten verwijderd was van een zege, maar begon te wankelen in die extreem hectische slotfase. Kaarten, videoreferrals, strafcorners en een strafbal zorgde ervoor dat de Duitsers terugkwamen tot de 2-2.

Nederland liet zich in die slotfase van de wijs brengen, in een wedstrijd waarin de Duitsers overigens erg slordig met hun kansen omsprongen. Ze kregen meer dan tien corners en maar eentje (de laatste) leverde een doelpunt op. Verder hield Oranje een goed gevoel over aan de eerste 57 minuten van de kraker de deze hockeyklassieker ook vorige week weer was.

Bovendien liet Nederland in de halve finale zien dat het niet op z’n best hoeft te spelen om belangrijke wedstrijden te winnen. Geen onprettige gedachte richting de finale, die na de eerste twee Duitse corners lekker op gang kwam. Het spel was aantrekkelijk onstuimig als de Noordzee bij windkracht acht. Pirmin Blaak was opnieuw de betrouwbare kapitein van de Nederlandse defensie. Hij behoedde Oranje voor een vroege achterstand, bij inzetten van Lukas Windfeder en Florian Fuchs. Aan de overkant haalde Oranje twee corners, maar die werden allebei niet goed uitgevoerd. De eerste ging de mis in bij het stoppen, nummer twee werd veel te zacht aangegeven.

Strafbal
De derde Duitse corner leidde de openingstreffer in. De sleep van Martin Häner, een van de vele specialisten van Duitsland, kwam via Blaak bij Martin Zwicker terecht. Het Duitse cultfiguur, die altijd een bandana draagt, pushte de bal op het lijf van lijnstop Jorrit Croon. Dat kon maar één beslissing betekenen: een strafbal.

Het moment voor Blaak om zijn weergaloze vorm te onderstrepen. De doelman zat in de goede hoek, maar de push van Christopher Rühr was te scherp en zuiver: 0-1. De strafbal werd overigens toegekend door Paco Vazquez, de scheidsrechter die saillant genoeg weer was aangewezen voor Nederland-Duitsland. De Spanjaard leidde namelijk ook de poulewedstrijd tussen beide teams, waarin hij – volgens Caldas – voorkwam dat reserve-keeper Maurits Visser vroegtijdig in het veld kwam.

Duitse hulp
Opvallend: Nederland had na de eerste helft meer cirkelpenetraties maar minder schoten op doel dan Duitsland. Na rust moest er dus – zeker gezien de tussenstand – meer resultaat worden gehaald. En zo geschiedde. Met een beetje Duitse hulp, dat dan weer wel, zorgde Robbert Kemperman van de gelijkmaker. De routinier bracht de bal liggend voor en raakte de stick van de verbouwereerde Windfeder, waardoor de 1-1 een feit was.

Mirco Pruijser had kort daarna de kans om Nederland op voorsprong te zetten, maar zijn harde forehand werd gepakt door Alexander Stadler. Aan de overkant moest ook Blaak handelend optreden toen hij door weer door Rühr en Häner werd getest. Zou Oranje opnieuw een shoot-out-serie tegemoet gaan? Het begon er stilaan op te lijken.

In de slotfase leek Nederland te bezwijken onder de Duitse druk, die steeds meer toenam. Constantin Staib maakte een prachtige 1-2, door de bal achter zijn rug – zonder te kijken – achter Blaak te tikken.

Ultieme kans en toch weer shoot-outs
De klok tikte weg, in het voordeel van Duitsland. En toen kwam daar nog die ene ultieme kans, een corner. Zoals die ook tegen België kwam. Toen was het Jip Janssen die de late gelijkmaker maakte. Dat kunstje herhaalde de cornerspecialist tegen Duitsland. De sleep was te hard om te keren en plofte in het net. Net als in de groepswedstrijd een late gelijkmaker, maar deze keer aan de andere kant. Daardoor werden dus toch, net als tegen de Belgen in de halve finale, weer shoot-outs.

Daarin nam Oranje wederom de leiding, omdat de eerste drie pogingen een doelpunt opleverde. Omdat voor Duitsland Rühr en Tim Herzbruch misten, kon Thijs van Dam de finale beslissen. En dat deed de spits van Rotterdam. Zijn shoot-out vloog achter Stadler, waardoor Oranje voor de vijfde keer Europees kampioen is.