Ongeloof bij Coolblue om miljoenendeal Sywert: 'Mij is nooit iets verteld'

Bedrijven en personen die belangeloos hebben meegewerkt met de non-profitstichting van Sywert Van Lienden beraden zich op vervolgstappen, nu blijkt dat hij achter hun rug miljoenen heeft verdiend. Zo heeft het bedrijf Coolblue bijvoorbeeld ruim 400.000 euro aan voorschotten verloren. Meer hierover in het AD.

Coolblue heeft voor de Hulptroepen Alliantie een webshop ten behoeve van de verkoop van de mondkapjes opgezet en ook de orderverwerking en verzending voor hun rekening genomen. Topman Pieter Zwart zou een half miljoen euro hebben bijgedragen aan de non-profit stichting. Dat geld zou weer terugkomen, maar Coolblue heeft uiteindelijk 400.000 euro verlies afgeschreven.

"Het is nooit in me opgekomen dat ze het geld konden terugbetalen”, zegt Zwart. "Ik dacht: die jongens hebben hun baan opgezegd om iets moois op te bouwen, dan wil ik ze niet gaan plukken. Ik had me erbij neergelegd dat we dat geld moesten afschrijven. We wilden iets goeds doen, onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, maar dan blijkt een jaar later dat er buiten ons om een deal met de overheid is gekookt via een commerciële bv. Dat moest ik lezen in de Volkskrant. Ik kon het niet geloven. Mij is nooit, nooit, nooit iets verteld. Onze strikte voorwaarde was juist dat alles op non-profitbasis moest gebeuren.”

Zwart weet nog niet of hij stappen gaat ondernemen tegen Van Lienden en zijn twee compagnons, Coolblue worstelt met hetzelfde dilemma als de andere betrokken bedrijven, schrijft de Volkskrant. “Bij wie haal ik het geld dan? En moet dat geld niet ergens anders naartoe?”