EK 2021: ItaliŽ loopt in tweede helft gemakkelijk weg tegen apatisch Turkije

Een jaar later dan gepland, maar het EK voetbal is eindelijk écht begonnen. Turkije mocht vandaag aantreden tegen Italië. Een erg spannende wedstrijd was het niet: De Italianen waren ruim beter en wonnen vrij gemakkelijk met 0-3. Na een moeizame eerste helft wist Italië in het tweede bedrijf makkelijk weg te lopen en de drie goals te scoren. Turkije had niets in te brengen en wist vrijwel niet gevaarlijk te worden. De Italianen gaan hiermee vanzelfsprekend aan de leiding in Groep A.

Na een openingsceremonie met onder andere Andrea Bocelli en onze eigen Martin Garrix mochten de ploegen eindelijk aftrappen. Italië liet gelijk al zien dat zij de meeste intentie hadden om aan te vallen, de Turken kwamen helemaal niet tot kansen. Lorenzo Insigne kam na twintig minuten vrij voor de keeper, maar rondde zwak af. Tien minuten later kreeg spits Ciro Immobile ook nog een lastige kopkans. Daarnaast waren nog een aantal kleine mogelijkheden, maar goals bleven uit in de eerste helft. Turkije stelde daar een moment tegenover waar de Italiaanse keeper Gianluigi Donnarumma in actie moest komen, bij een voorzet die gevaarlijk had kunnen worden als de keeper niet had opgetreden. Misschien nog het meest enerverende moment naast de kans van Insigne was de laatste minuut, toen er misschien een penalty gegeven had moeten worden. De Turkse rechtsback Celik maakte hands en had zijn hand niet volledig naast het lichaam, maar Danny Makkelie en de VAR, Kevin Blom, zagen er geen duidelijke penalty in.

Na de thee kwam Cengiz Under op het veld voor Yusuf Yazici. Meteen was er wat meer gevaar: De Turken kregen de eerste kans uit een counter. Italië sloeg kort daarna toe. Het was Berardi die aan de rechterkant vrij wist te komen, waarna hij een voorzet gaf. Verdediger Demiral probeerde de harde voorzet te blokkeren, maar uiteindelijk kon hij slechts de bal in het doel werken. De eerste goal was daarmee een feit: Een eigen doelpunt. Turkije kon daarna ook geen vuist maken en belandde daardoor nog meer tussen wal en schip. Italië werd gevaarlijker en scoorde ook de tweede goal. Spinazolla schoot en de Turkse doelman pakte de bal knap, maar Immobile schoot de rebound alsnog makkelijk binnen. Geien hoe zwak de Turken speelden leek de wedstrijd daarmee wel beslist.

Ook hierna bleef Italië de sterkere ploeg en na een fout achterin bij de Turken liep de ploeg zelfs weg naar 3-0. Doelman Cakir speelde de bal zo in de voeten bij een Italiaan en na twee passes stond Insigne vogelvrij voor diezelfde Cakir. Hij aarzelde niet en scoorde de derde. Daarna gaf Italië de topspelers rust, al viel Berardi ook nog uit na een pijnlijke botsing. Halve Nederlander Halil Dervisoglu mocht ook nog invallen, maar liet zich vooral gelden door een tackle van achter, waarvoor hij met slechts geel niet ontevreden mocht zijn. Gescoord werd er niet meer, en dus stond met de 0-3 voor Italië de eindstand op het bord.

Morgen wordt in Groep A de wedstrijd tussen Wales en Zwitserland gespeeld. Woensdag moeten Italië en Turkije weer aan de bak: De Turken moeten dan proberen hun toernooi te redden tegen Wales, terwijl Italië daar al de volgende ronde kan proberen te bereiken door punten te pakken tegen Zwitserland.