Hassan loopt achtste tijd ooit, Bol loopt Nederlands record

Tijdens de Diamond League in Florence, waar de oorspronkelijk in Rome geplande wedstrijd werd gehouden, heeft atlete Sifan Hassan grote indruk gemaakt op de 1500 meter. Femke Bol deed dat op de 400 meter horde, Dafne Schippers deed het op de 200 meter níet.

400m horden vrouwen
Femke Bol was de favoriete en dat maakte de Nederlandse behoorlijk indrukwekkend waar: de jonge Nederlandse snelde naar een tijd van 53,44 seconden, een nieuw nationaal record en een tijd waar op de Olympische Spelen medaillekansen mee liggen. De Oekraïnse Anna Ryzhykova werd in 54,19 seconden tweede, voor de Britse Jessica Turner (54,79).

Discuswerpen vrouwen
De Kroatische Sandra Perkovic wierp de discus het verst en deed dat in de beslissende laatste ronde ook, waardoor ze met 66,90 meter de winst pakte. De Cubaanse Yaimé Perez werd met 65,37 meter tweede, voor de 61,70 van de Duitse Kristin Pudenz.

400m mannen
De Colombiaan Anthony José Zambrano maakte zijn favorietenrol ruimschoots waar: hij pakte in een nette 44,76 seconden de winst, voor de 45,80 van de Italiaan Davide Re en de 45,93 seconden van de Brit Matthew Hudson-Smith.

3000m steeplechase mannen
Olympisch kampioen Conseslus Kipruto opende zijn seizoen, maar was niet fit en finishte niet. De winst ging naar de Marokkaanse favoriet Soufiane El Bakkali, die in 8:08,54 minuten de finish passeerde. Hij klopte daarmee de Ethiopiër Tadese Takele (8:10,56) en zijn eigen landgenoot Mohamed Tindouft (8:11,65).

100m horden vrouwen
Jasmine Camacho-Quinn uit Puerto Rico was in Hengelo in het weekeinde al bloedsnel, maar ze deed er nog eens een schepje bovenop: met 12,38 seconden profileerde ze zich als serieuze kanshebster op olympisch eremetaal. Devynne Charlton van de Bahama's werd met 12,80 seconden tweede, vijf honderdsten voor de Wit-Russische Elvira Herman.

110m horden mannen
Ook hier ging het rap en wel voor de olympisch kampioen: Omar McLeod uit Jamaica kende een dijk van een race en pakte in een snaarscherpe 13,01 seconden de winst. Plek twee was in 13,25 voor de Brit Andrew Pozzi, terwijl de Fransman Wilhem Belocian met 13,31 de derde plek pakte.

1500m vrouwen
Enkele dagen na haar wereldrecord op de tien kilometer nam Sifan Hassan het op tegen de Keniaanse Faith Kipyegon en dat werd een fenomenaal duel. De twee streden tot in de laatste meters en de winst ging naar de Nederlandse in 3:53,63 minuten, de achtste tijd ooit gelopen. Kipyegon liep in 3:53,91 een Keniaans record, de Britse werd in een eveneens snelle 3:55,59 derde.

200m vrouwen
De Britse Dina Asher-Smith zorgde ervoor dat er opnieuw een favoriete won: met een snaarscherpe 22,06 seconden pakte ze overtuigend de winst. De Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou liep in 22,58 naar plek twee, voor de 22,60 van de Zwitserse Mujinga Kambundji. Dafne Schippers liep 130 meter aardig mee, en zakte daarna weg naar plek zes in een uiterst matige 23,03 seconden.

5000m mannen
Misschien wel het hoogtepunt van de avond was de strijd tussen de Ethiopiër Hagos Gebrhiwet, de Canadees Mohammed Ahmed en de Noor Jakob Ingebrigtsen. De jonge Noor bleek met een geweldig eindschot de beste en in 12:48,45 minuten liep hij zelfs de veertiende tijd ooit én verbrak hij Mohammed Mourhit's 21 jaar oude Europese record. Gebrhiwet werd in 12:49,02 tweede, voor Ahmed (12:50,12). Mohamed Katir uit Spanje werd vierde in 12:50,79 en dat was opvallend: tot hij onlangs 13:08 liep stond zijn PR net onder de veertien minuten.

100m mannen
Akani Simbine was de beste: de Zuid-Afrikaan snelde in 10,08 seconden naar de winst. Met 10,10 seconden was er de tweede plek voor de Brit Chijindu Ujah, terwijl de Liberiaan Emmanuel Matadi in 10,16 seconden de derde plek pakte.

Verspringen vrouwen
In de reguliere wedstrijd was Malaika Mihambo met 6,82 meter de beste, maar de Duitse moest door het rare format genoegen nemen met plek twee: in de finale sprong ze 6,33 meter, terwijl de Servische Ivana Spanovic naar 6,56 meter sprong. De Oekraïnse Maryna Bekh-Romanchuk eindigde als derde.