WK-brons voor judokas Vermeer en De Wit

Nederland heeft de eerste medailles binnen op het wereldkampioenschap judo in Boedapest. In de Hongaarse hoofdstad was er brons voor zowel Sanne Vermeer (-63kg) als Frank de Wit (-81kg), die er beiden in de halve finales uit waren gevlogen.

Vermeer begon met een felbevochten zege op de Poolse Angelika Szymanska, waarna ze de Spaanse Cristina Cabaña en Anja Obradovic uit Servië de baas was. In de halve finales was veelvoudig wereldkampioene Clarisse Agbegnenou te sterk voor de Nederlandse, die vervolgens de strijd om brons won van veterane Ketleyn Quadrus uit Brazilië.

Het andere brons was voor Obradovic, die Anriquelis Barrios klopte en Venezuela zo van een zeldzame medaille af hield. Het goud ging voor de vijfde keer naar de ongenaakbare Agbegnenou, die de Sloveense Andreja Leski eerst op haar zij gooide om het vervolgens met een houdgreep af te maken.

De Wit opende met een zware zege op de Serviër Zebeda Rekhviashvili, waarna Achraf Moutii uit Marokko eraan moest geloven. Ook de verrassende Dominicaan Medickson del Orbe werd verslagen, net als de Portugees Anri Egutidze. Na zijn zeges op Rekhviashvili en Egutidze trof De Wit in de halve finales een daadwerkelijk voor Georgië uitkomende judoka, maar Tato Grigalashvili was te sterk.

In de strijd om brons wist De Wit wel knap te winnen van de Japanner Sotaro Fujiware, het andere brons was na winst op de Oezbeek Sharofiddin Boltaboev voor Egutidze. Grigalashvili mocht zich niet tot wereldkampioen kronen, want die eer ging naar België: Matthias Casse gooide hem in de finale fraai op de rug en pakte na het zilver van 2019 nu de wereldtitel.