EK: Voorbeschouwing groep F

Op vrijdag 11 juni begint in Italië het Europees kampioenschap voetbal. Elke dag blikt FOK!sport vooruit op dit toernooi. Vandaag nemen de laatste groep door met daarbij drie toplanden Duitsland, Frankrijk en Portugal.

Frankrijk
Frankrijk verloor op weg naar het EK in de kwalificatiegroep één keer van Turkije en later speelde het ook nog gelijk tegen de Turken. Toch wist Les Bleus zich als groepswinnaar te plaatsen voor het Europees kampioenschap.

Frankrijk kent een mooie geschiedenis op de EK-eindrondes. In 1984 behaalde Frankrijk onder leiding van sterspeler Michel Plantini, die in vijf wedstrijden maar liefst negen keer te scoren, de titel door in de finale door met 2-0 te winnen van Spanje. Ook in 2000 op het EK in België en Nederland pakte Frankrijk de Europese titel. Als huidig wereldkampioen won de Franse ploeg van Italië, al leek Italië lange tijd op weg naar de Europese titel. In de finale kwam Italië op voorsprong, waarna Sylvain Wiltord in de blessuretijd de gelijkmaker maakte, waarna David Trezeguet met een golden goal in de verlengingen Frankrijk naar de tweede Europese titel schoot.

Duitsland
Duitsland wist in een poule met het Nederlands elftal zich als groepswinnaar te plaatsen voor het EK. 'Die Mannschaft' had alleen in de twee wedstrijd met Oranje het moeilijk. In de eerste wedstrijd won Duitsland nog wel van het Nederlands team dankzij een doelpunt in de negentigste minuut. In de tweede wedstrijd tegen Oranje werd de enige nederlaag geleden in de EK-kwalificatie.

Duitsland kent een mooi verleden met de eindrondes van het EK. Het stond maar liefst zes keer in de finale van een EK en daarin won het drie keer. De laatste zege is wel alweer een tijdje geleden. 25 jaar geleden zorgde Oliver Bierhoff met een golden goal voor de derde Duitse titel op het Europees kampioenschap. Daarna werd het wat minder, al werd bij de laatste twee Europees kampioenschappen wel telkens de halve finales gehaald. Vanaf 1972 is Duitsland trouwens telkens aanwezig op het EK.

Hongarije
Hongarije werd pas vierde in de poule voor kwalificatie, maar via een omweg wist de Hongaarse ploeg zich alsnog te kwalificeren voor het EK. Via de Nations League had Hongarije zich geplaatst voor de play-offs en daarin werd eerst in de halve finale Bulgarije verslagen, waarna in de finale met 2-1 van IJsland werd gewonnen.

Voor beste prestatie van Hongarije moeten we ver teruggaan. Op het EK van 1964 wist Hongarije de derde plaats te behalen. Daarna werd het acht jaar later nog eens vierde op het EK van 1972. Na dat EK was het lange wachten op een nieuwe deelname van de Hongaarse ploeg. Pas in 2016 deed Hongarije voor de derde keer mee aan een EK. Op dat EK in Frankrijk wisten ze de groepsfase te overleven, waarna het in de achtste finales werd het kansloos uitgeschakeld door België.

Portugal
Uittredend Europees kampioen Portugal moest zich ook kwalificeren voor Euro2020. Ze werden in de poule tweede achter Oekraïne. Ze bleven Servië wel voor, al bleef het tot de laatste wedstrijd spannend. Portugal moest de wedstrijd winnen van Luxenburg voor directe plaatsing en deed dat ook vrij gemakkelijk met 2-0.

Voor het grootste succes van Portugal hoeven we niet ver terug te gaan. Op het laatste EK pakte de Portugese voetbalploeg voor het eerst de titel. Na de vorige edities waar Portugal er steeds dichtbij was werd er eindelijk de Europese titel gepakt. In de finale werd er na verlengingen dankzij een doelpunt van Eder gewonnen. Op de laatste zes EK's wist Portugal maar liefst vier keer de halve finales te bereiken van het Europees kampioenschap.