Nederlandse hockeyers als groepswinnaar naar halve finale

De Nederlandse hockeyers nemen het op het EK in de halve finales op tegen België. De ploeg van bondscoach Max Caldas won in de laatste groepswedstrijd met 6-0 van Wales. Een ultralate goal van Billy Bakker was precies voldoende om Duitsland in de poule te passeren. Nederland werd zo groepswinnaar en pakte en passant Nederland een ticket voor het WK van 2022.

De opdracht voor Oranje was vooraf vrij helder. Een punt zou genoeg zijn voor het behalen van de halve finales. Bij een score van minimaal zes doelpunten verschil zou Nederland zeker zijn van de eerste plaats in de poule. Zo’n uitslag was geen onmogelijke opdracht tegen Wales, op Rusland na de laagstgeklasseerde EK-deelnemer op de wereldranglijst. Een ploeg die op de eerste speeldag met 8-1 verloor van Duitsland.

De mondiale nummer zeventien, die op het vorige EK opzien baarde door gelijk te spelen tegen Engeland en te winnen van Ierland, stond vandaag voor het eerst in 26 (!) jaar tegenover Oranje. De laatste ontmoeting voor vandaag was dus in 1995. Het jaar van de Champions League-winst van Ajax, Guus Meeuwis de hitlijsten veroverde met ‘Het is een nacht’ en SBS 6 werd toegevoegd aan het zenderpakket.

Oranje voelde zich dinsdagavond vanaf het begin van de wedstrijd als een vis in het water. Het tempo werd gelijk flink opgeschroefd en de defensie van Wales werd overhoop gehockeyd. Binnen drie minuten en veertig seconden lag de eerste bal achter doelman James Fortnam.

De maker van de openingsgoal was Mirco Pruyser, die tot dinsdag op het EK nog droog stond. Niet alleen voor de spits van Amsterdam was de beginfase vreugdevol. Dat gold ook absoluut voor Justen Blok, die zijn in het hart van de verdediging z’n eerste minuten van dit toernooi maakte. Aan de overkant keek de defensie van Wales machteloos toe hoe Oranje de ene na de andere flitsende aanval op de mat legde.

Het leidde ertoe dat het na twaalf minuten al 3-0 stond. Eerst sloeg Jeroen Hertzberger vanaf de rand van de cirkel raak, zo’n honderd tellen later tipte een andere Rotterdammer, Thijs van Dam, de 3-0 binnen. De treffer van Hertzberger werd overigens pas toegekend na een ‘go’ van de videoreferee, die werd ingeschakeld door de Belgische scheidsrechter Sébastien Michielsen.

Na dat stormachtige begin liet Oranje het tempo iets zakken, wat de wedstrijd een stuk minder levendig maakte. Het publiek veerde slechts op bij een paar kansjes voor Wales en schrok even toen Jorrit Croon een stick tegen z’n hoofd kreeg, bij een van die spaarzame tegenstootjes. Het vermaak kwam vanuit de trukendoos van Robbert Kemperman en Jonas de Geus die de aandacht trokken met technische hoogstandjes.

Aan die vrijblijvende freewheel-fase kwam vlak na rust een einde, toen Mirco Pruyser zijn tweede treffer van de avond maakte; ditmaal door een backhand binnen te vegen. Nadat de opvallend aanvallend spelende De Geus een reuzenkans liet liggen om de scoren verder op te vijzelen – hij sloeg volledig vrijstaand naast – kreeg Nederland de eerste corner van de wedstrijd. Een kans die met beide handen werd aangegepen om alsnog de 5-0 te maken, via Robbert Kemperman die de rebound van de sleeppush van Jip Janssen benutte.

Nederland ging het laatste kwart in met de wetenschap dat er nog een treffer nodig was voor de poulewinst. Van Dam had de bal negen minuten voor tijd voor het intikken, maar kwam een teenlengte tekort om de bal te raken – wat uiteraard wel een vereiste is om een doelpunt te maken. De jarige Maurits Visser, vandaag 26 jaar geworden, mocht de laatste vijf minuten keepen in plaats van Blaak. De goalie van Bloemendaal hield zijn doel schoon. Het leek alsof er aan de overkant ook niet meer gescoord werd en Nederland wel genoegen nam met plek twee en een halve finale tegen Engeland.

Tot zes seconden voor het einde Nederland nog een keer aanzette. Thijs van Dam vond Bakker, die ervoor zorgde dat donderdag Engeland en Duitsland elkaar in de eerste halve finale treffen. Om 20.00 uur is het Wagener Stadion opnieuw het decor van de clash der Lage Landen. Een duel om nu al naar uit te kijken.

Nederland – Wales 6-0
4′ Mirco Pruyser 1-0
9′ Jeroen Hertzberger 2-0
10′ Thijs van Dam 3-0
32′ Micro Pruyser 4-0
44′ Robbert Kemperman 5-0
60′ Billy Bakker 6-0