Japanse judoka's missen Spelen, maar pakken wereldtitels

Op het wereldkampioenschap judo in Boedapest hebben de Japanners maandag twee wereldtitels veroverd. Zowel bij de vrouwen tot 52 kilogram als de mannen tot 66 kilogram was het goud voor een judoka die niet op de Olympische Spelen in eigen land in actie zal komen.

Ai Shishime zag haar olympisch ticket niet geheel onterecht naar Uta Abe gaan, de tweevoudig wereldkampioene en met haar 20 jaar ook in 2021 weer dominant. Shishime, de wereldkampioene van 2017, nam het in de finale in Boedapest op tegen de Spaanse Ana Perez Box en maakte het in de slotfase af: ze legde de Spaanse op haar zij en completeerde het met een fraaie houdgreep.

De Zwitserse Fabienne Kocher won het eerste brons door de Portugese Joana Ramos te verslaan, het andere brons ging naar Gefen Primo uit Israël, die de Oezbeekse Diyora Keldiyorova klopte. De Nederlandse Naomi van Krevel ging in de tweede ronde onderuit tegen Larissa Pimenta uit Brazilië.

Bij de mannen streed wereldkampioen Joshiro Maruyama eind vorig jaar in een monsterlijke partij in Tokyo tegen Hifumi Abe, Uta Abe's broer, met als inzet een startbewijs voor de Spelen. Tweevoudig wereldkampioen Abe won die 24 minuten durende afmatpartij, zijn opvolger Maruyama moest het nu dus doen met een WK en geen Spelen.

Dat deed Maruyama wel uitstekend, links en rechts was hij zijn opponenten de baas. In de finale was hij te sterk voor Europees kampioen Manuel Lombardo uit Italië, die hij mooi op de zij wierp.

Brons was voor de Rus Yakub Shamilov, die Orkhan Safarov uit Azerbeidzjan klopte, en voor Baskhuu Yondonperenlei. De Mongoliër hoefde daar niet voor in actie te komen, want zijn Kazachse opponent Yeldos Zhumakanov raakte in de halve finales dusdanig geblesseerd dat hij niet meer kon vechten.