Vijfde MotoGP-pole op rij voor Quartararo, front row Bendsneyder in Moto2

Fabio Quartararo heeft weer eens grote indruk gemaakt op de zaterdag in de MotoGP. De Franse Yamaha-coureur pakte zijn vijfde opeenvolgende poleposition, dit keer was hij de snelste tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Catalunya op het circuit van Barcelona.

MotoGP
De kwalificatie verliep tamelijk chaotisch, met hier en daar een incidentje en coureurs die op elkaar aan het wachten waren. Quartararo had de snelste tijd staan en even leek Johann Zarco zijn Pramac Ducati er nog onderdoor te drukken, maar dat lukte niet: Zarco strandde op 0,196 seconden, Jack Miller pakte op zijn fabrieks-Ducati op 0,037 seconden de tweede plek.

Miguel Oliveira deed het uitstekend met de KTM en vertrekt vanaf plek vier (+0,246), hij was exact één tiende sneller dan Petronas Yamaha-coureur Franco Morbidelli. Yamaha's fabrieksrijder Maverick Viñales (+0,304) completeert de tweede rij, op rij drie staan Aleix Espargaro (Aprilia), Brad Binder (KTM) en Francesco Bagnaia (Ducati), voor Joan Mir (Suzuki), Valentino Rossi (Yamaha) en Pol Espargaro (Honda) op rij vier.

Moto2
In de Moto2 zat Bo Bendsneyder er uitstekend bij: op 0,423 seconden van polesitter Remy Gardner pakte hij net als in Qatar de derde startplek. Gardner's teamgenoot Raul Fernandez (+0,158) staat tussen hem en de Nederlander in op de eerste rij, op rij twee staan Augusto Fernandez, Fabio Di Giannantonio en Xavi Vierge.

Moto3
Moto3-veteraan Gabriel Rodrigo pakte na een jaar weer eens een poleposition, dit keer was hij zijn teamgenoot Jeremy Alcoba 0,317 seconden te snel af. Niccolo Antonelli completeert de eerste startrij, achter hen staan de verrassende Stefano Nepa, Izan Guevara en John McPhee.

MotoE
Op de elektrische motoren was de snelste tijd voor de Braziliaan Eric Granado, die kampioen Jordi Torres met 0,071 seconden het nakijken gaf. Dominique Ägerter start vanaf plek drie, een week nadat hij zijn eerste World Supersport-zege pakte. Jasper Iwema vertrekt vanaf de zestiende plek.

Zondag
De racedag wordt zondag op 11.20 uur geopend door de Moto3, waarna het om 13.00 uur tijd is voor de MotoGP - eerder dan normaal in verband met de Formule 1. De Moto2 is om 14.30 uur aan de beurt, om 16.00 uur sluit de MotoE het weekeinde af.