'Islamkaart' leidt tot onrust en meer verdeeldheid in Oostenrijk

In Oostenrijk blijft de zogenaamde "Kaart van de politieke islam" voor heftige discussies zorgen. Moslimjongeren willen een aanklacht indienen en de Raad van Europa klaagt over stigmatisering. De Oostenrijkse minister van Integratie Susanne Raab wijst kritiek van de hand.

Raab vertelde de krant "Die Welt" dat de kaart geenszins bedoeld is als het algemeen verdachtmaken van moslims. Het doel is om de 'politieke islam' als voedingsbodem voor extremisme duidelijk in beeld te brengen. De kaart is ook in het belang van moslims die niets met extremistische stromingen van doen willen hebben. Ze moeten ook geinformeerd worden over de moskee die ze bezoeken, welke structuren en ideologieën zitten daarachter, zegt Raab.

'Kun je je zo'n kaart van het jodendom of het christendom voorstellen?'
Vertegenwoordigers van moslims en de oppositie hebben onder meer kritiek op het feit dat alle islamitische instellingen op de kaart worden getoond, ongeacht of ze islamistisch-antidemocratische sympathieën hebben. Tarafa Baghajati, voorzitter van het Moslim-Oostenrijkse Initiatief, zei op ORF-radio: "Kun je je voorstellen dat zo'n kaart van het jodendom of het christendom in Oostenrijk zou kunnen worden gemaakt?"

De moslimjeugd in Oostenrijk kondigde een rechtszaak aan tegen de publicatie van de kaart. De aanklacht omvat dat het openbaar maken van alle namen, functies en adressen van mosliminstellingen als ontoelaatbaar en grensoverschrijdend wordt gezien.

Raad van Europa en de kerken roepen op om kaart offline te halen
Ook de Raad van Europa sprak zich maandag uit en riep, net als hoge functionarissen van de Protestantse Kerk in Oostenrijk, op om de kaart offline te halen. De kaart schiet zijn doel voorbij en is mogelijk contraproductief, volgens een verklaring van Höltgen, de speciale gezant van de Raad van Europa voor onder meer anti-moslimintolerantie en haatmisdrijven. Veel moslims voelden zich gestigmatiseerd en hun veiligheid bedreigd door de publicatie van adressen en andere details.

Raab verwierp dit argument. De gebruikte namen en adressen zijn openbaar beschikbaar op de website van de club. Intussen hebben sommige verenigingen er echter herhaaldelijk op gewezen dat sommige verouderde gegevens en privéadressen door voormalige ambtenaren werden gebruikt.

De Oostenrijkse Groenen, die samen met de ÖVP de regering vormen, hadden ook kritiek op de kaart: ze zijn "geïrriteerd" over het project en beschouwen het als contraproductief, aldus de partij. Dit project, dat "moslims en islamisten door elkaar haalt", is het tegenovergestelde van hoe het integratiebeleid eruit zou moeten zien, zei integratiewoordvoerster El-Nagashi.

Er was ook kritiek van de SPÖ. De burgemeester van Wenen, Ludwig, zei bijvoorbeeld tegen de "Standard" dat deze kaart absoluut niets bijdroeg aan de integratie, maar wel tot polarisatie.

De rechtse populistische FPÖ juicht het project  toe. Met meer dan 600 instellingen op de islamkaart werd duidelijk "hoe sterk de islam en dus ook islamistische stromingen" al wijdverbreid zijn in Oostenrijk, meldde de "Wiener Zeitung".

De kaart toont 623 moslimorganisaties, verenigingen en moskeeën met hun respectievelijke hoofdkantoor in Oostenrijk, evenals informatie over de connecties met het buitenland. Het werd opgericht in opdracht van het Documentatiecentrum voor Politieke Islam, dat in 2015 werd opgericht als een onafhankelijk fonds van de Republiek Oostenrijk. De voorzitter van de wetenschappelijke adviesraad, Khorchide, zei dat het doel van de kaart was om een inhoudelijk discours op gang te brengen dat verder gaat dan polemiek, wrok, emotionaliteit en wederzijdse beschuldigingen.

De kaart is gemaakt in samenwerking met de Universiteit van Wenen, maar deze verbood het gebruik van hun logo op de website van het project.