Hockeysters Van Gils en Albers in EK-selectie; De Waard, Van den Assem reserve

Bondscoach Alyson Annan heeft de kersverse Oranje-debutant Stella van Gils opgenomen in haar selectie voor het EK, dat aanstaande zaterdag voor de Oranje Dames begint met een poulewedstrijd tegen Ierland. Ook de van een polsbreuk herstelde Eva de Goede, Felice Albers en Ilse Kappelle maken onderdeel uit van de twintigkoppige groep, waarin Xan de Waard en Ireen van den Assem zijn aangewezen als reserves.

De Waard herstelt weliswaar voorspoedig van diverse peesontstekingen, maar met het oog op de Olympische Spelen van eind juli komt een volledige deelname aan het EK nog te vroeg voor de middenvelder van SCHC. Ook Ireen van den Assem (spierblessure) is nog onvoldoende fit om een EK te spelen. De verdediger van Den Bosch moest ook al de slotfase van het reguliere Hoofdklasse-seizoen en de play-offs aan haar voorbij laten gaan.

Van Lidewij Welten (hamstringblessure) en Marijn Veen (naweeën hersenschudding) was al eerder bekend dat zij tijdens het EK geen deel zouden uitmaken van Oranje.

Broekie Van Gils
De selectie van Van Gils is de grootste verrassing in de EK-groep van de Oranje Dames. De middenvelder van Pinoké maakte afgelopen zondag in de FIH Pro League-wedstrijd tegen België pas haar eerste minuten in een Oranje-shirt. Ze deed dat volgens Annan zo goed, dat ze komende weken als minst ervaren speelster haar eerste titeltoernooi zal meemaken. Samen met de ervaren Malou Pheninckx (Kampong) is Van Gils de enige speelster in het huidige Oranje die niet voor de Grote Drie (Den Bosch, Amsterdam of SCHC) uitkomt.

Annan heeft in haar selectie geen plek ingeruimd voor Amsterdam-spits Freeke Moes en SCHC-aanvaller Kyra Fortuin. De in Oranje productievere Felice Albers (vier goals in vijf interlands) en Pien Dicke (twee goals in acht interlands) zijn wél van de partij tijdens het EK in het Wagener Stadion. Pien Sanders neemt voor het eerst sinds de Champions Trophy van 2018 weer deel aan een groot toernooi. De verdedigende middenvelder van Den Bosch ontbrak op het WK 2018 en het EK 2019 vanwege blessures.

Den Bosch hofleverancier
Den Bosch is met zeven speelsters hofleverancier. Van dat zevental heeft Margot van Geffen de meeste EK-ervaring: ze speelde al 25 EK-duels en maakt zich klaar voor het zesde EK in haar loopbaan. Ook De Goede speelt vanaf zaterdag haar zesde EK. De aanvoerder van Amsterdam staat op 24 optredens in EK-verband. Behalve De Goede levert Amsterdam nog vijf andere internationals in de EK-groep. Van hen zal Ilse Kappelle haar debuut maken op een titeltoernooi.

SCHC heeft met Caia van Maasakker, Laurien Leurink en Pien Dicke drie afgevaardigden. In navolging van Albers, Van Gils en Kappelle zal ook Dicke debuteren op een groot toernooi. De 21-jarige trefzekere aanvaller speelde tot nu toe louter interlands in de Pro League.

Na het EK maken Annan en haar stafleden opnieuw de balans op om vervolgens tot een selectie van zestien speelsters voor de Olympische Spelen in Tokio te komen.

Naam Club
Felice Albers Amsterdam
Pien Dicke SCHC
Margot van Geffen Den Bosch
Stella van Gils Pinoké
Eva de Goede Amsterdam
Ilse Kappelle Amsterdam
Marloes Keetels Den Bosch
Josine Koning (k) Den Bosch
Sanne Koolen Den Bosch
Laurien Leurink SCHC
Caia van Maasakker SCHC
Frédérique Matla Den Bosch
Laura Nunnink Den Bosch
Malou Pheninckx Kampong
Pien Sanders Den Bosch
Lauren Stam Amsterdam
Anne Veenendaal (k) Amsterdam
Maria Verschoor Amsterdam
Ireen van den Assem (reserve) Den Bosch
Xan de Waard (reserve) SCHC