Tennisser Van de Zandschulp verrast met winst op Roland Garros

Tennisser Botic van de Zandschulp heeft op Roland Garros voor een kleine verrassing gezorgd. De 25-jarige Nederlandse qualifier stuurde in de eerste ronde de als negentiende geplaatste Pool Hubert Hurkacz naar huis.

Hurkacz, eerder dit jaar winnaar van het masterstoernooi in Miami, begon nog aardig, hoewel hij het niet makkelijk had: in de eerste twee sets gaf hij een break weg, maar wist hij de tiebreak uiteindelijk wel te winnen.

In set drie hield Van de Zandschulp met moeite zijn eerste servicegame, waarna hij Hurkacz twee keer brak. Dat deed hij in set vier gelijk al en in de vijfde set was een break in game één beslissend voor de mondiale nummer 154: 6-7 (5), 6-7 (4), 6-2, 6-2, 6-4.

De als vijfde geplaatste Griek Stefanos Tsitsipas, vorig jaar halvefinalist, opende na een wat stroeve start met winst op de Fransman Jeremy Chardy: 7-6 (6), 6-3, 6-1. Alexander Zverev (6) had het ook bepaald niet best aan het begin, maar zijn Duitse landgenoot Oscar Otte kon de stunt niet afmaken en zakte ver weg: 3-6, 3-6, 6-2, 6-2, 6-0.

Roberto Bautista Agut (11) begon met een 6-4, 6-4, 6-2 overwinning op zijn Spaanse landgenoot Mario Vilella Martinez, Pablo Carreño Busta (12) rekende met 6-3, 6-4, 6-3 af met de Slowaak Norbert Gombos.

Voor de nummer zestien van de plaatsingslijst, de Bulgaar Grigor Dimitrov, viel het doek al gelijk: hij won de eerste twee sets van de Amerikaan Marcos Giron en had meerdere matchpoints in set drie, maar een blessure sloeg toe. Giron won de set en op 0-3 in de vierde set gaf Dimitrov op.