Emotionele MotoGP-zege Quartararo in Mugello

De Italiaanse Grand Prix in de MotoGP is gewonnen door Fabio Quartararo. Het was een emotionele zege op het circuit van Mugello, waar men kort voor de race een indrukwekkend eerbetoon kende voor de overleden Moto3-rijder Jason Dupasquier.

Met Fabio Quartararo, Francesco Bagnaia en Johann Zarco op de eerste rij sprongen de lichten uit, maar wel zonder Enea Bastianini: zijn Ducati lag, nadat hij vol op Zarco in was gereden, op het asfalt en de race ging zonder hem van start.

Bagnaia pakte bij de start de leiding, voor Quartararo en Zarco, met Miguel Oliveira op de vierde plek, gevolgd door Miller en de Suzuki's van Joan Mir en Alex Rins. Aan het begin van ronde twee stuiterde Marquez het grind weer eens in, water blijkt tevens nat te zijn.

Morbidelli moest uitwijken voor Marquez, een paar bochten later ging het voorin fout: Bagnaia kletterde vanaf de leiding het grind in. Quartararo pakte zo de leiding, Zarco en Oliveira achtervolgden hem en Miller, Rins en Mir vormden het derde groepje, met Brad Binder en Aleix Espargaro daar weer achter.

Miller had de snelheid al snel totaal niet meer, de twee Suzuki's en Binder gingen er in rap tempo langs. Met acht ronden te gaan drukte Oliveira zijn KTM binnendoor bij Zarco, die daarna Mir en Rins in zijn nek had hijgen. De Suzuki's gingen er snel voorbij, Binder was de volgende achter Zarco, die toch schade had van Bastianini's actie op de grid.

Rins was uitstekend bezig en dat betekent dit jaar één ding: het is wachten tot hij het in de prullenbak gooit. Dat gebeurde met vier ronden te gaan, hij ging het grind in en zijn Suzuki - gelukkig zonder bestuurder - stuiterde de hekken in.

Quartararo reed ondertussen onbedreigd aan de leiding, ruim voor Oliveira en Mir, terwijl Zarco probeerde de aansluiting terug te vinden. De overwinning was voor Quartararo, Oliveira hield stand en werd tweede, voor Mir en Zarco, met Binder, Miller en Aleix Espargaro achter hen.

Oliveira's tweede plek werd al snel een derde, hij was buiten de baan gekomen en raakte een plekje kwijt aan Mir. Mir's tweede plek werd al snel een derde, hij was buiten de baan gekomen en raakte een plekje kwijt aan Oliveira.