Foggia wint mooie, maar overschaduwde Moto3-race Mugello

Op het circuit van Mugello is zondag de Grand Prix van Italie in de Moto3 afgewerkt. Dat werd uiteraard overschaduwd door het kwalificatieongeval van de Zwitser Jason Dupasquier, die in kritieke toestand verkeert, maar de race zelf was de moeite waard.

De race ging van start met poleposition voor Tatsuki Suzuki, die WK-leider Pedro Acosta en Gabriel Rodrigo op de eerste rij naast zich had staan. Acosta pakte bij de start de leiding, voor Rodrigo, maar Romano Fenati en Dennis Foggia kwamen ook rap naar voren.

In het middenveld ging het in ronde één al flink fout: Deniz Öncü ging het grind in, vervolgens crashte Maximilian Kofler en reden Andrea Migno en Carlos Tatay er vol overheen, met een grote stuiterpartij tot gevolg. Kofler leek Migno's motor op zijn been te krijgen, maar verder leek het mee te vallen, de race werd niet geneutraliseerd.

Er ontwikkelde zich een typische Moto3-wedstrijd, waarbij onder meer Acosta, Foggia, Rodrigo, Suzuki, Darryn Binder en Ayumu Sasaki zo nu en dan voorop reden. Ook met nog zeven ronden te gaan was het beeld niet anders, een groep van vijftien jongens reed ver voor een tweede groep, waar men met het oog op punten alleen kon hopen op valpartijen vooraan.

Het slipstreameffect gooide de hele boel op elk rechte stuk weer volledig overhoop, waardoor er geen touw aan vast te knopen was. Foggia, Sasaki en Acosta waren de meest constante factoren voorin en het was Foggia die zich als eerste de slotronde in slipstreamde.

Foggia hield het de hele ronde vol en boekte zijn tweede zege in de Moto3, voor Jaume Masia en Rodrigo, die pas zijn tweede podiumplek ooit pakte. Sasaki werd vierde, WK-leider Acosta eindigde als zevende.