Chelsea wint voor de tweede keer de Champions League

Chelsea heeft voor het eerst sinds 2012 weer de Champions League gewonnen. In een geheel Engelse finale won de Londense club met 1-0 van Manchester City met 1-0 dankzij een doelpunt vlak voor rust van Kai Harvetz.

De wedstrijd in het Estádio do Dragão in Porto begon leuk. Na zeven minuten kreeg Manchester City de eerste mogelijkheid om de score te openen. Na een goede uittrap van keeper Ederson zette hij Raheem Sterling alleen voor de keeper, maar door een slechte aanname verprutste de flankaanvaller de kans. Aan de andere kant kreeg Timo Werner tot tweemaal de kans te openen, alleen de Duitse spits was niet gelukkig in zijn acties.

City had met het meeste balbezit de wedstrijd redelijk onder controle, maar de ploeg van trainer Pep Guardiola had moeite om kansen te creëren tegen het sterk verdedigende Chelsea. Toch had Phil Foden op het half uur spelen de beste kans voor Manchester City, alleen zijn inzet werd geblokkeerd door Antonio Rüdiger.

Het leek een doelpuntloze eerste helft te worden, maar vlak voor rust kwam Chelsea op voorsprong. Na een prachtbal van oud-Vitesse Mason Mount opende Kai Havertz de score. Hij passeerde Ederson en schoot raak in een leeg goal.

In de tweede helft kregen we een zelfde soort spelbeeld. Manchester City probeerde het wel, alleen kon de ploeg geen kansen creëren tegen een sterk verdedigend Chelsea. Na een klein uur kreeg City nog een tegenvaller te verwerken. Aanvoerder Kevin de Bruyne, de creatieve man bij City, moest het veld verlaten met een blessure.

Zonder De Bruyne kreeg City nauwelijks grote kansen meer. Chelsea-captain César Azpilicueta kon een voorzet van Mahrez nét voor Ilkay Gündogan wegwerken, maar de allergrootste mogelijkheid was aan de andere kant. De ingevallen Christian Pulisic kreeg de kan op de 0-2, alleen schoot hij net voorlangs. Guardiola bracht met een kwartier voor tijd nog Sergio Agüero nog in, maar de ploeg uit Manchester werd niet meer echt gevaarlijk. In blessuretijd was Mahrez nog dicht bij de gelijkmaker, maar zijn schot ging net over.

En zo pakte Chelsea de tweede Champions League-trofee in tien jaar tijd. En werd trainer Thomas Tuchel, die vorig seizoen (in augustus) nog met Paris Saint-Germain de finale verloor van Bayern München, de derde Duitse coach op rij die de Champions League wist te winnen na Jürgen Klopp (met Liverpool) en Hansi Flick (met Bayern München). Manchester City moet nog altijd wachten op de eerste Champions League.