Vietnam waarschuwt voor nieuwe COVID-19-variant

Na de Britse en Indiase coronavirusvarianten (met hogere besmettingspercentages), is nu een nieuwe zorgelijke virusmutatie aangetroffen in Vietnam.

Het is een combinatie van de Britse en Indiase virusmutant en is zeer besmettelijk, waarschuwt de minister van Volksgezondheid Nguyen Thanh Long volgens staatsmedia.

De Vietnamese autoriteiten hebben gemeld dat ze een nieuwe variant van het coronavirus hebben ontdekt. Het is een combinatie van de Indiase en Britse virusstammen, zei de minister van Volksgezondheid 

Kenmerkend voor deze nieuwe variant is dat hij zich snel door de lucht verspreidt, aldus de minister. Na infectie neemt de virale lading in de keel van de patiënt zeer snel toe en verspreidt zich vervolgens over een zeer wijd gebied. Long kon niet zeggen hoeveel mensen in Vietnam zijn besmet met de Vietnamese variant.

Het land heeft 97 miljoen inwoners, en heeft tot dit voorjaar succesvol COVID-19 weten in te dammen. Maar nu worstelt Vietnam sinds eind april met een stijging van het aantal COVID-19 infecties, goed voor meer dan de helft van de in totaal 6.856 geregistreerde gevallen. Tot nu toe zijn er 47 doden gevallen. In het land zijn nu een miljoen mensen ingeënt. De uitrol van vaccins wordt nu uitgebreid en men hoopt tegen het einde van het jaar kudde-immuniteit te bereiken, aldus de minister van Volksgezondheid.

Autoriteiten hebben mensen en bedrijven opgeroepen om geld te doneren om vaccins te kopen, terwijl ambassades en internationale organisaties zijn benaderd voor hulp, meldden staatsmedia. Het land heeft nog bijna 2 miljoen doses van het Oxford/AstraZeneca-vaccin over, maar zei dat het meer dan 30 miljoen doses van de Pfizer/BioNTech-injectie kocht.

Vietnam is ook in gesprek met Rusland om Spoetnik V te produceren, volgens staatsmedia, en werkt aan een vaccin van eigen bodem.