Brentford FC na 74 jaar terug op hoogste niveau in Engeland

Brentford FC keert na 74 jaar terug op het hoogste niveau in Engeland.  De club uit Londen won zaterdag in de finale van de play-offs om promotie op Wembley simpel van Swansea City. Het werd 2-0. De wedstrijd is ook wel bekend als de wedstrijd 178 miljoen pond. De garandeerde inkomsten in drie jaar, mocht de club na één seizoen Premier League weer degraderen. 

The Bees en The Swans sloten het reguliere seizoen in het Championship respectievelijk af als derde en vierde, waardoor ze zich plaatsten voor de halve finale van de play-offs. Daarin won Brentford op spectaculaire wijze van AFC Bournemouth, terwijl Swansea afrekende met Barnsley. Zodoende stonden beide ploegen zaterdagmiddag op Wembley tegenover elkaar in de finale om het derde en laatste Premier League-ticket.

Al vroeg kwam de wedstrijd op Wembley op gang. Swansea-keeper Freddie Woodman vloerde Bryan Muembo, waardoor Ivan Toney al na tien minuten een penalty binnenschoot: 1-0.

Middenvelder Emiliano Marcondes maakte tien minuten later de 2-0 voor The Bees, dat daarmee op rozen zat. Een schitterend schot bleek onhoudbaar voor Woodman. Na rust deed Swansea er alles aan om terug te komen, maar dit lukte niet echt. Promotie was daardoor een feit voor Brentford, dat in 2009 nog in de League Two op het vierde niveau speelde.

Door de zege heeft Brentford bovendien afgerekend met bijzondere statistiek. Sinds 1991 plaatste de club in totaal tien keer voor play-offs om promotie uit een van de divisies onder de Premier League. Alle negen keren gingen mis. De meest recente dreun was vorig jaar, toen Fulham in een spectaculaire finale met 1-2 won, alle goals vielen in de verlenging.

Dankzij een succesvolle tiende poging is Brentford dus de derde promovendus geworden: Norwich City en Watford FC maakten al rechtstreeks de stap naar de Premier League. De drie clubs nemen de posities in van Sheffield United, West Bromwich Albion en Fulham, die zijn gedegradeerd.