Geen Tokio voor hockeyers Kellerman en Pieters

Bondscoach Max Caldas heeft nu al zijn hockeyselectie voor de Olympische Spelen in Tokio bekendgemaakt. De oefenmeester van het Nederlands elftal vertrekt in juli met een equipe van zestien spelers en drie reserves naar Japan. In die groep is geen plek voor de Kampong-aanvallers Bjorn Kellerman en Terrance Pieters. Dit tweetal maakt per direct geen deel meer uit van de trainingsgroep en speelt ook geen EK, dat volgende week vrijdag in het Wagener Stadion begint.

Verdediger Justen Blok (Rotterdam), doelman Maurits Visser en aanvaller Roel Bovendeert zijn door Caldas aangewezen als reserves voor de Spelen. Zij blijven volledig meetrainen.

Caldas: ‘Hoewel de Olympische Spelen pas op 23 juli beginnen, hebben we er als staf voor gekozen de selectie nu al bekend te maken. We vinden het belangrijk zowel het FIH Pro League duel met België van zondag 30 mei als de Europese kampioenschappen (4 tot en met 13 juni in het Wagener Stadion in Amsterdam) met de olympische selectie te kunnen werken, zodat we zoveel mogelijk wedstrijden met elkaar kunnen spelen.’

Voor Kellerman is dit het tweede grote toernooi dat de aanvaller mist. In de aanloop naar het WK in Bhubaneswar in 2018 behoorde hij ook tot de laatste afvallers in de selectie van Caldas, die in India zilver won.

Hertzberger
Bijzonder in de olympische selectie is de aanwezigheid van Jeroen Hertzberger. De inmiddels 35-jarige aanvaller van Rotterdam werd na de teleurstellend verlopen Spelen in Rio uit de selectie gezet door Caldas. Twee jaar later maakte hij zijn rentree. In Tokio gaat Hertzberger, die op 20 november 2007 zijn debuut maakte en met 253 interlands de meeste interlandervaring in de selectie heeft, zijn derde Olympische Spelen meemaken.

Geen EK voor Bovendeert
Voor Roel Bovendeert is de reserverol op de Spelen even slikken. De aanvaller van Bloemendaal maakte begin dit jaar, na een lange afwezigheid, zijn rentree bij de Oranje Heren. Bovendeert, die net als Kellerman in de aanloop naar Rio afviel, moet nu genoegen nemen met een plek als reserve.

Dat geldt niet alleen voor de Olympische Spelen, want de spits komt in principe ook op het EK niet in actie, zo heeft Caldas bekend gemaakt. Blok en Visser zitten wel bij de 18-koppige EK-selectie.

Pro League
Als generale voor het EK in eigen land speelt de ploeg van Caldas zondag in en tegen België, dat inmiddels al is uitgeroepen tot winnaar van de Pro League. Dit duel maakt Bloemendaal-aanvaller Glenn Schuurman geen deel uit van de selectie. Zijn plek wordt ingenomen door Roel Bovendeert. Ook Blok en Visser maken deel uit van die equipe die om 16.30 uur afslaat in Antwerpen.

Olympische selectie Oranje
Hieronder staan de negentien spelers uit de olympische selectie van de Oranje Heren: zestien vaste krachten en drie reservespelers.

Naam Club
Pirmin Blaak Oranje-Rood
Mink van der Weerden Rot-Weiss Köln (Dui)
Joep de Mol Oranje-Rood
Sander de Wijn Kampong
Lars Balk Kampong
Jip Janssen Kampong
Jonas de Geus Kampong
Robbert Kemperman Kampong
Billy Bakker Amsterdam
Seve van Ass HGC
Glenn Schuurman Bloemendaal
Jorrit Croon Bloemendaal
Thierry Brinkman Bloemendaal
Jeroen Hertzberger Rotterdam
Mirco Pruyser Amsterdam
Thijs van Dam Rotterdam

Reserves:
Justen Blok Rotterdam
Roel Bovendeert Bloemendaal
Maurits Visser Bloemendaal