Animal Rights protesteert bij Erasmus MC tegen dierproeven

Vijftig activisten van Animal Rights demonstreren vandaag, woensdag 26 mei 2021 om 13:00, tegen dierproeven aan de Westzeedijk bij het het Erasmus MC in Rotterdam. Animal Rights oprichter Robert Molenaar: “We roepen het grootste universitair medisch centrum van Nederland op om koploper te worden in de transitie naar proefdiervrije innovatie. We missen beleid bij het Erasmus MC om dierproeven echt te vervangen.”

Brandbrief aan raad van bestuur
Animal Rights heeft een brandbrief naar het Erasmus MC gestuurd waarin de volgende punten worden aangestipt: creëer structureel budget voor dierproefvrije innovaties en pas ze toe, stop met het gesleep van proefdieren buiten Europa en voer audits uit bij de leveranciers, bouw het gebruik van primaten af naar nul en geef de huidige dieren een goed pensioen, pak het fokoverschot van tienduizenden proefdieren aan, stop met de forced swim test (een gedragstest waarbij muizen bijna verdrinken) en doe niet langer geheimzinnig over dierproeven.

Geen gebruiksvoorwerpen
Volgens de laatste cijfers voerde het Erasmus 13.786 dierproeven uit op muizen, ratten, cavia’s, gerbils, hamsters, fretten, apen, varkens, kippen, vogels en vissen. Molenaar: “Het gaat om voelende, levende wezens die ingezet worden alsof het gebruiksvoorwerpen zijn. Dat kan en moet anders!”