Bokser Taylor schrijft historie met prachtige zege

We keren even terug naar het weekeinde en wel naar Las Vegas, want daar werd een behoorlijke partij gebokst. Dat gebeurt wel vaker, maar het komt niet vaak voor dat álle grote wereldtitels in een gewichtsklasse in één keer op het spel staan.

Josh Taylor (17-0) - Jose Ramirez (26-0)
De twee grote kampioenen in het superlichtgewicht (-63,5kg) waren Taylor en Ramirez, houders van respectievelijk de WBA-, IBF- en The Ring-titels en die bij de WBC en WBO. Die stonden dus alle vijf op het spel en men zou dus voor de vijfde keer in de historie van het 'four-belt-era' een undisputed kampioen krijgen.

Het gevecht begon een beetje traag, maar kwam al rap op gang en dat was vooral in het voordeel van Ramirez. Hij leek de eerste vijf ronden grotendeels in handen te hebben, maar in de zesde ronde werd alles ineens anders, te beginnen met een knockdown van de Amerikaan door.

Taylor won die ronde en The Tartan Tornado sloeg in de zevende ronde nog veel harder toe: met een fenomenale uppercut ramde hij Ramirez naar het canvas, waarna hij enigszins verrassend zag hoe zijn opponent zowaar weer overeind kwam en de ronde zelfs af wist te maken.

Taylor had vervolgens wel steeds meer de overhand, hoewel Ramirez ook zijn slagen mee wist te pakken. Vooral in de laatste ronde was het weer spannend en uiteindelijk vonden de juryleden dat ook: alle drie wezen ze Taylor aan als de winnaar, maar wel met een erg krappe 114-112.

De Schot is de vijfde man in het huidige tijdperk die alle titels weet te verenigen, na Bernard Hopkins, Jermain Taylor, Terence Crawford en Oleksandr Usyk.

Jose Zepeda (33-2) - Hank Lundy (31-8)
Het voorprogramma kende op papier een prima gevecht tussen opkomende titelkandidaat Zepeda en veteraan Lundy. Zepeda won in oktober de WBC Silver-titel in het superlichtgewicht van Ivan Baranchyk, een van de beste gevechten van de laatste jaren met in totaal maar liefst acht knockdowns in vijf ronden.

Van Zepeda werd dan ook veel verwacht tegen Lundy, maar het kwam er nauwelijks uit. Ronde na ronde was het eigenlijk maar gezapig en hoewel het hem wel een unanieme overwinning opleverde, was het geenszins indrukwekkend genoeg om gelijk naar een titelgevecht te mogen.