Bernal toont klasse in ingekorte bergetappe Giro

Egan Bernal heeft in de zestiende etappe van de Giro d'Italia wederom zijn klasse laten zien. De Colombiaan viel aan op de slotklim de Passo Giau en kwam vervolgens solo over de meet. De etappe werd overigens vanwege de barre weersomstandigheden ingekort. In plaats van vier cols moesten er twee worden bedwongen en de etappe was nog maar 153 kilometer lang.

Er ontstond een kopgroep van 21 man met daarin Dan Martin, Nibali en Bouwman. Het was Bouchard uit die kopgroep die als eerste boven op La Crosetta kwam. De voorsprong van de kopgroep op het peloton was zo'n drie minuten. In de afdaling, die werd ontsierd door hevige regen, spatte de kopgroep uit elkaar.

Er ontstond een nieuwe kopgroep van zes man met daarin Nibali, Almeida, Izagirre, Formolo, Pedrero en Ghebre. Zij kregen een maximale voorsprong van rond de vijf minuten. De koplopers werkte prima samen. Op 35 kilometer moest Ghebre uit de kopgroep lossen nadat hij veel kopwerk had gedaan voor zijn ploegmaat Nibali. Inmiddels was Remco Evenpoel al even gelost uit het peloton.

Op ongeveer 27 kilometer voor de meet begonnen de renners aan de Passo Giau van 1e categorie met de top op 2.233 meter boven zeeniveau. De col is tien kilometer met een gemiddelde van 9,3 procent. Het verschil met het uitgedunde peloton was nog iets meer dan twee minuten. De kopgroep spatte al gelijk uit elkaar en het waren Nibali, Pedrero en Formolo die vooraan reden. Formolo pakte vervolgens een gaatje. Het peloton was ondertussen nog maar tien man groot.

Helemaal vooraan was het Pedroro die Formolo weer wist bij te halen en hem vervolgens achter te laten. Nibali en Almeida zaten daar niet ver achter. Simon Yates, de nummer twee, en Vlasov reden inmiddels niet meer in de groep favorieten. Yates kon het tempo niet meer aan en Vlasov had mechanische pech.

Bernal viel vervolgens aan en Carthy kon aanvankelijk mee. De voorsprong van Formolo werd steeds kleiner. Op Bernal was echter geen maat te slaan en hij ging alleen ook over Formolo heen. Achter Bernal reed Caruso op een halve minuut. Bardet zat daar zeven seconden achter. Bernal was als eerste boven met Caruso daar 45 seconden achter.

In de afdaling, waar het mistig was, kwam Caruso wel iets terug, maar Bernal hield genoeg voorsprong over om zijn tweede ritzege deze Giro te pakken. Bardet wist bij Caruso aan te sluiten en  ze kwamen op een kleine halve minuut achter Bernal  over de meet. Caruso steeg naar de tweede plek in het algemeen klassement.

 📽️ The @Eganbernal's attack!