Nawa Technologies presenteert een iets andere Cafe Racer (met supercaps)

Supercaps (supercondensatoren) zullen in de toekomst een revolutie teweegbrengen in de batterijtechnologie. De accuspecialist Nawa laat nu zien hoe dit eruit zou kunnen zien met een futuristische Cafe Racer. Hij ziet er niet alleen stijlvol uit, hij laadt ook sneller op en gaat veel verder met minder batterij.

De accuspecialist Nawa Technologies wil zijn elektrische motorfiets Nawa-Racer, die als ontwerpstudie op de CES in 2020 is gepresenteerd, bouwen als een rijklaar prototype. De Fransen krijgen steun van technologiepartners uit hun thuisland en uit Groot-Brittannië.

Op de CES veroorzaakte de futuristische Cafe Racer een sensatie met zijn modern en elegant uiterlijk, maar belangrijker was zijn hybride batterij, die bestaat uit klassieke lithiumcellen en supercondensatoren. Deze supercaps kunnen bijzonder snel elektrische lading opnemen en afgeven, wat verschillende voordelen heeft: bij het opladen slaan ze veel sneller elektriciteit op dan normale lithiumbatterijen en kunnen dit ook veel sneller afgeven, wat de efficiëntie en het bereik verhoogt en een betere acceleratie mogelijk maakt. Ze maken het ook mogelijk lichtere batterijen te bouwen zonder bereik te verliezen.

Bereik van 150 tot 300 kilometer
In het geval van de Nawa-Racer heeft de lithiumbatterij een capaciteit van 9 kWh, wat zorgt voor een actieradius van 150 kilometer. Met behulp van de supercaps, die ongeveer 10 kilogram wegen en een capaciteit hebben van slechts 0,1 kWh, zou het bereikvenster moeten toenemen tot 300 kilometer, althans bij gebruik in de stad. De 100 pk sterke elektromotor maakt een topsnelheid van 160 km / u mogelijk en de sprint naar 100 km / u in minder dan drie seconden. Overigens zit de elektromotor van de Nawa Racer in een ring in het achterwiel en vormt deze optisch een eenheid met de spaak en naafloze velg.

Nawa Technologies wil tegen de zomer een rijklare versie bouwen. Het bedrijf wil op dit moment echter niet in serieproductie gaan met de stijlvolle e-bike. Met hun rijdbare prototype willen de Fransen in ieder geval de prestaties van hun hybride batterijtechnologie supercaps demonstreren.