Israël en Hamas komen tot wapenstilstand, opluchting in Gaza Hamas claimt overwinning

Het is het eerste goede nieuws uit het Midden-Oosten sinds dagen: de Israëlische regering en het radicale islamitische Hamas willen hun wapens voorlopig opzij leggen. Hoe het verder moet na de wapenstilstand, is onduidelijk.

Update 05.45 uur: Inwoners van Gaza zijn afgelopen nacht in groten getale de straat opgegaan om het staakt-het-vuren met Israël te vieren. De Palestijnse Hamas-beweging claimde na het ingaan van de wapenstilstand om 01.00 uur Nederlandse tijd de "overwinning’’ op Israël. 

Uit luidsprekers van moskeeën werd klonk lof over "de overwinning van het verzet op de bezetting tijdens de slag van het Zwaard van Jeruzalem". Meerdere mannen staken vuurwerk af en schoten met geweren in de lucht. 

Een Hamas-functionaris in Doha eiste in de nacht van donderdag op vrijdag dat Israël een einde maakt aan de huisuitzettingen van Palestijnse gezinnen in Oost-Jeruzalem en wil dat Israel de schade in Gaza herstelt. Ook zei hij tegen persbureau Reuters dat Hamas eist dat al-Aqsa-moskee in Jeruzalem beschermd wordt. 

Bij de Damascuspoort zijn vanmorgen vroeg enkele ongeregeldheden geweest ondanks het staakt het vuren.

Eerdere berichtgeving:
Het Israëlische kabinet keurde unaniem een Egyptisch voorstel tot een staakt-het-vuren goed. Dit melden de Israëlische media. Het radicale islamitische Hamas heeft het akkoord over een "wederzijds en gelijktijdig" staakt-het-vuren bevestigd. Aanvankelijk werd gezegd dat het staakt het vuren in het Gaza-conflict op vrijdag om 2 uur lokale tijd - d.w.z. 1 uur Nederlandse tijd in zou gaan. Een woordvoerder van Netanyahu zei echter dat het eenzijdige staakt-het-vuren van kracht zal worden op een nader af te spreken tijdstip. De politieke leiders benadrukten ook dat het staakt-het-vuren onmiddellijk zou worden opgeheven als de Palestijnen hun raketaanvallen zouden voortzetten. Onmiddellijk nadat het besluit was aangekondigd, gingen er raketalarmen af op Israëlische locaties in de buurt van de Gazastrook.

Een vertegenwoordiger van Hamas zei woensdag dat hij over een dag of twee een wapenstilstand verwachtte. "We hebben berichten gezien die wijzen op een mogelijk staakt-het-vuren", zei de woordvoerster van de Amerikaanse president Joe Biden, Jen Psaki. "Dat is natuurlijk bemoedigend." De gevechten gingen aanvankelijk echter door. 


De Amerikaanse president Biden drong woensdag in een telefoongesprek met Benjamin Netanyahu aan op een onmiddellijke de-escalatie. "Wij geloven dat de Israëli's hun zelfopgelegde, belangrijke militaire doelen hebben bereikt om hun volk te beschermen en te reageren op de duizenden raketaanvallen door Hamas", zei Psaki. Dit is een van de redenen waarom haar regering gelooft dat Israël de aanslagen zal beeindigen.

De Amerikaanse president Joe Biden hield donderdagavond een persconferentie in reactie op de aankondiging van het staakt- het- vuren akkoord door zowel de Israëlische als de Gazaanse strijdkrachten.
In zijn verklaring zei Biden dat de VS het Iron Dome-verdedigingssysteem, dat duizenden raketten heeft onderschept tijdens de recente escalaties, zal blijven voorzien van materieel.

"In mijn gesprekken met [premier Benjamin Netanyahu] prees ik hem voor het beëindigen van de huidige vijandelijkheden", zei Biden.
Hij bedankte voorts de Egyptische troepen, waaronder president Abdel Fattah Al-Sisi, voor hun aandeel in de bemiddeling bij het staakt-het-vuren.
Biden sprak ook de hoop uit dat het staakt-het-vuren zich zou ontwikkelen tot potentieel grotere bewegingen in de richting van vooruitgang in het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Volgens Palestijnse bronnen zijn er 232 mensen omgekomen bij luchtaanvallen in de Gazastrook sinds de gevechten op 10 mei begonnen. Volgens de autoriteiten zijn in Israël twaalf mensen omgekomen. De ergste gevechten tussen Israël en radicale Palestijnen in jaren kwamen voort uit botsingen bij de Al-Aqsa-moskee in Oost-Jeruzalem. Vorige week maandag reageerde Hamas met raketaanvallen. De spanningen zijn verergerd door plannen om de huizen van Palestijnse families in Oost-Jeruzalem te evacueren. Het land wordt opgeëist door Joodse kolonisten.