Duitse officier deed zich voor als Syrische vluchteling die aanslagen wilde plegen

Je laten opvangen als Syrische asielzoeker en daarna wapens, munitie en explosieven bij elkaar sprokkelen voor aanslagen die vluchtelingen in diskrediet zullen brengen. Zo luidt in grote lijnen de beschuldiging aan het adres van een Duitse legerofficier die vanaf vandaag terechtstaat in Frankfurt. Zo meldt het AD.

Eerste luitenant Franco Albrecht (32) uit Offenbach noemt de beschuldigingen ‘een farce'. De openbaar aanklager beschuldigt hem van het voorbereiden van zware en staatsgevaarlijke geweldadigheden uit extreemrechtse overtuiging alsmede van inbreuk op de Duitse (oorlogs-)wapenwetgeving.

Albrecht zou aanslagen hebben willen uitvoeren op hooggeplaatste politici en publieke figuren die zich in Duitsland inzetten voor vluchtelingen. Door te doen alsof de terreurdaden door een erkende asielzoeker zouden zijn gepleegd, wilde hij volgens de aanklacht het vertrouwen in het asielbeleid schaden. Albrecht ontkent de aanklacht. "Ik ben geen staatsvijand en rechtsextremist en heb nog nooit acties gepland ten nadele van iemand’’, verklaarde hij voor aanvang van het proces tegenover de Duitse media.

In een interview met de Russische nieuwszender RT, afgelopen dinsdag, zei de beroepsmilitair dat hij wilde onderzoeken of hij tekortkomingen in het asielstelsel kon ontdekken. Dit door berichten in de media over terroristen die in 2015 met de vluchtelingenstroom naar Europa zouden zijn meegekomen.

Tijdens huiszoekingen zijn er vuurwapens (4), patronen (ruim 1000) en explosieven (ruim 50) gevonden, maar deze dienden volgens Albrecht om zichzelf en zijn familie te beschermen. De twee e-books op een USB-stick - het Mujahedin explosievenhandboek en een oorlogshandleiding van een Zwitserse officier uit de Koude Oorlog - zouden afkomstig zijn uit de Legeropleiding.

De zaak kwam begin 2017 aan het licht door een opmerkzame schoonmaakster op de luchthaven van Wenen. Zij ontdekte een geladen pistool in een gehandicaptentoilet, waarop ze de Weense politie waarschuwde. Toen Albrecht twee weken later het pistool kwam ophalen werd hij gearresteerd. Zijn vingerafdrukken matchten met de vingerafdrukken van een Syrische oorlogsvluchteling uit Beieren. De politie liet hem gaan maar waarschuwde de Duitse collega’s, die een onderzoek naar de 'vluchteling' begonnen. Deze 'Syriër’ bleek een Duitse legerofficier te zijn die in contact stond met een onderofficier die een netwerk leidde dat zich voorbereidde op de ineenstorting van de Duitse staatsordening.

Volgens de aanklager zijn er meerdere aanwijzingen dat Albrecht al eerder van plan was om tot actie over te gaan. Hij zou medewerkers van een stichting die strijdt tegen racisme en rechtsextremisme hebben geobserveerd en schreef de namen van de voorzitter alsook die van de toenmalige minister van Justitie Heiko Maas (nu minister van Buitenlandse Zaken) en Groenen-coryfee Claudia Roth op een ‘dodenlijst’. De beroepsmilitair ontkent echter dat het om een dodenlijst zou gaan. Meer hierover bij het AD.