Deep Fake laat vermoorde voetballer (15) herleven in FIFA21

In een ontroerend eerbetoon heeft EA de veelbelovende Kiyan Prince van Queens Park Rangers toegevoegd aan de FIFA 21-selectie. Kiyan was 15 jaar toen hij werd doodgestoken nadat hij probeerde een gevecht op school te beëindigen. Kiyan had zich in 2004 aangemeld als jeugdspeler van QPR en de club was van plan hem als professional te contracteren.

Als eerbetoon en om de herinnering aan Prince levend te houden, die afgelopen november 30 jaar zou zijn geworden, is hij nu door deepfake-technologie te zien als 30-jarige speler voor QPR in FIFA 21. 

Als reactie op de moord op Prince werd in 2006 een wet aangenomen, waardoor de leeftijd waarop iemand een mes kan kopen werd verhoogd van 16 naar 18 jaar. Zijn vader, dr. Mark Prince OBE, richtte in 2007 de Kiyan Prince Foundation op, een non-profitorganisatie die onder meer messenbezit onder de jeugd bestrijdt. "Mensen die van Kiyan zouden hebben gehouden, die fans van hem zouden zijn geweest, zullen mijn zoon nooit in levenden lijve kunnen ontmoeten, dat is wat messenbezit en -gebruik van je afneemt", zegt Prince over zijn toewijding aan het bestrijden van mes-bezit onder jongeren.